Σαμαράς: Ξεκάθαρο το μήνυμα για ΑΟΖ – Ερντογάν: “Win win” λύσεις

Σαφέστατο μήνυμα μέσα από την Τουρκία έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, σε κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Ταγίπ Ερντογάν.

Με έμμεση αλλά καθαρή του αναφορά ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να οικοδομούν καλές σχέσεις, παραπέμποντας συγχρόνως στο διεθνές δίκαιο και τόνισε με νόημα: "Ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι το διεθνές δίκαιο και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας", αναφερόμενος ουσιαστικά στο θέμα της ΑΟΖ και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και της υφαλοκρηπίδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν μπορεί να πει λεπτομέρειες για το θέμα της ΑΟΖ, αλλά τόνισε ότι το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει. Για την υφαλοκρηπίδα είπε με νόημα ότι είναι "ζήτημα που άπτεται των διερευνητικών επαφών, η Ελλάδα το παρακολουθεί προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο".

"Οι σχέσεις μας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε μέρα", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη.

"Αισθάνομαι ικανοποίηση για την φιλοξενία που παρέχω στον Α. Σαμαρά", επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι έπεσαν υπογραφές σε 25 συμφωνίες.

"Αυτό είναι ένδειξη της προόδου που έχουμε πραγματοποιήσει στους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών" είπε και πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 1 εκατομμύριο Τούρκοι και Έλληνες επισκέφθηκαν και τις δύο χώρες για τουρισμό. "Χτίζουμε εμπιστοσύνη, φέρνουμε τους πολίτες μας πιο κοντά και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμό" ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Για τις συνομιλίες με τον κ. Σαμαρά, είπε ότι έγιναν σε καλό κλίμα και παράλληλα συζητούσαν οι υπουργοί των δύο χωρών.

Ακόμη έκανε λόγο για μέλη μειονοτήτων που ζουν στις δύο χώρες και είπε ότι "μπορεί να έχουμε διαφορές με την ελληνική πλευρά, όμως πιστεύουμε θα ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου".

Για την Κύπρο είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να έχουν υπεύθυνη στάση και τόνισε ότι "θέλουμε το Κυπριακό να αποτελέσει ένα ιστορικό παρελθόν".

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θερμή φιλοξενία. "Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις", ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση δεσμών των δύο χωρών και είπε ότι δεκάδες επιχειρηματίες από τις δύο χώρες συναντώνται σήμερα.

Ακόμη έκανε λόγο για σεβασμό και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και συνεργασία για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς μπορεί αυτά τα ζητήματα να λέγονται χαμηλής πολιτικής, όμως πρόσθεσε ότι αυτά τα ζητήματα αγγίζουν την καθημερινότητα.

"Οι σχέσεις μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμες, περάσαμε από εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας, αλλά από εδώ και εμπρός ας γράφουμε ιστορία ειρήνης. Μπορεί αν διαφωνούμε σε ζητήματα, αλλά η διαφωνία μας ας είναι ουσιαστική" είπε ο Α. Σαμαράς.

"Ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι το διεθνές δίκαιο και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας" τόνισε ο Α. Σαμαράς αναφερόμενος στις καλές σχέσεις που πρέπει να οικοδομούν οι δύο χώρες.

"Αναφερθήκατε στις μειονότητες. Πιστεύω ότι κάθε πολιτεία πρέπει να τις προστατεύει", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας γιατί έτσι θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης:

Βαρθολομαίος: Ο Σαμαράς θα λύσει το γόρδιο δεσμό

Ομιλία του πρωθυπουργού σε Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες