Σαμαράς: Είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεργαστούμε με την Τουρκία

Στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ιδιαίτερα σε επιχειρηματικό και εμπορικό επίπεδο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο κοινό forum Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι η Ελλάδα πλέον ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης Και σταθεροποιείται, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, και επομένως “είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, η κατάλληλη συγκυρία να συνεργασθούμε”, ενώ χαρακτήρισε καθοριστικές για την ανάπτυξη των οικονομιών και των δύο χωρών τις επιχειρηματικές σχέσεις τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα την τα τελευταία έξι χρόνια παρατηρείται μία αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία, ενώ επεσήμανε πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν περιορίζονται στις επενδύσεις, αλλά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η ναυτιλία, οι χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές, “ιδιαίτερα μάλιστα στον ευρωπαϊκό διάδρομο Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης”, όπως τόνισε, καθώς και ο τουρισμός.

Χαρακτήρισε εξάλλου θετικές τις προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως απαραίτητο για αυτή τη συνεργασία είναι να υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο. “Για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες”, προειδοποίησε ακόμα.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως “η σημερινή πρωτοβουλία προσθέτει στην εκατέρωθεν επωφελή συνεργασία μας, από την οποία και οι δύο χώρες μόνον κερδισμένες μπορεί να βγουν” και ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για τη φιλοξενία.