Λίγο ότι αδιαφορούσαμε, λίγο ότι δεν μας πείραζε να δώσουμε κάτι παραπάνω για πετρέλαιο, πριν από την κρίση, λίγο ότι οι τιμές δεν είχαν πάρει φωτιά... ποτέ δεν ήταν τόσο συχνό το φαινόμενο να κρυώνουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Η Greenpeace ξεκινά μια νέα εκστρατεία με λύσεις και προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα επίπεδα -τόσο σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων όσο και σε καθημερινές λύσεις και πρακτικές- για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο.
Γιατί κρυώνουμε;
Όπως υπογραμμίζει η Greenpeace, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι αυτό της ενεργειακής σπατάλης: κτίρια-σουρωτήρια που καίνε άσκοπα τα χρήματα μας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα ελληνικό σπίτι χρειάζεται 3 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση σε σύγκριση με ένα σπίτι στη Φινλανδία (!).
Τα περισσότερα σπίτια στη χώρα μας δεν έχουν την απαραίτητη μόνωση με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες ενέργειας να πηγαίνουν χαμένες.
Η Greenpeace μας καλεί λοιπόν να πάρουμε θέση και να αναλάβουμε δράση!
Τι πρέπει να γίνει;
Η λύση σύμφωνα με τη Greenpeace είναι το κράτος να επενδύσει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Δηλαδή να δοθούν κίνητρα για να μπουν σε όλα τα σπίτια: μόνωση, κουφώματα, οικονομικά συστήματα πράσινης θερμότητας.
Μέχρι όμως να γίνει αυτό, να κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε (διαβάστε τα σχετικά άρθρα στο news.gr):
- Βάλε το θερμοστάτη στους 19-20 °C. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνεις το θερμοστάτη εξοικονομείς 1-2 % σε ενέργεια, κάτι που μπορεί να έχει διαφορά στο λογαριασμό σου έως και 10%.
- Προσάρμοσε τις ενδυματολογικές σου συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος!
- Απομόνωσε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας το διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.
- Κλείνε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ ή όταν φυσάει πολύ.
- Άνοιγε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα για να επιτρέπεις στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.
- Εντόπισε τα κουφώματα που ”μπάζουν” και αεροστεγάνωσέ τα. Μείωσε τις απώλειες θερμότητας και βελτίωσε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.
- Εγκατάστησε ένα σύστημα αντιστάθμισης σε πολυκατοικίες για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
- Κλείσε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείς.
- Εξαέρωσε περιοδικά τα καλοριφέρ. Μην τα σκεπάζεις.
- Συντήρησε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Αν πάντως μπορείς να διαθέσεις χρήματα για ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σου, μόνωσε τη σκεπή, την οροφή το λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης. Άλλαξε τα παλιά κουφώματα και βάλε διπλά τζάμια και σύγχρονα κουφώματα. Όσο πιο καλά μονωμένο είναι το σπίτι σου, τόσο καλύτερα θα ‘κρατάει’ τη ζέστη από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.