Για κίνδυνο «άτακτου» Brexit προειδοποιεί και ο Fitch

Για κίνδυνο «άτακτου» Brexit προειδοποιεί και ο Fitch

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας

Πληθαίνουν οι φωνές εντός της Βρετανίας για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα να μην επιτευχθεί τελικά συμφωνία με την ΕΕ και να προκληθεί ένα άτακτο κι επιζήμιο Brexit. Στις φωνές αυτές ήρθε σήμερα να προστεθεί και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Fitch, ενισχύοντας τους φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει στη βρετανική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Fitch, πλέον είναι αυξημένος ο κίνδυνος ενός σκληρού και οικονομικά επιζήμιου Brexit, εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει και σε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας.

«Δεν πιστεύουμε πλέον ότι είναι σωστό να εντοπίζουμε ένα συγκεκριμένο βασικό σενάριο», ανέφερε ο οίκος σε έκθεσή του σχετικά με το πώς το Brexit μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας. «Ένα δύσκολο Brexit χωρίς μια συμφωνία που θα προκαλέσει αναταραχή αποτελεί ουσιαστική και αυξανόμενη πιθανότητα».

«Οι αυξανόμενες πολιτικές διαιρέσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και η αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σημαίνει ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δυνητικών αποτελεσμάτων για το Brexit που κανένα μεμονωμένο σενάριο δεν έχει μεγάλη πιθανότητα» αναφέρεται στη έκθεση του οίκου.

Προς το παρόν, πάντως, ο οίκος αξιολογεί με ΑΑ με αρνητικές προοπτικές την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατή μια περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.