Άνοιξε παραθυράκι για να μην μειωθούν οι συντάξεις το 2019

Άνοιξε παραθυράκι για να μην μειωθούν οι συντάξεις το 2019

Τι προέκυψε από τη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί και του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Παραθυράκι για να μην μειωθούν οι συντάξεις από τις αρχές του 2019 άνοιξε κατά τη σημερινή συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι αποφάσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να είναι σεβαστές, αλλά δεν είναι άκαμπτες. Το θέμα θα επανεξεταστεί με την Ελλάδα ως μια χώρα που επανέρχεται στην κανονικότητα» είπε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, απαντώντας για το κρίσιμο θέμα των περικοπών των συντάξεων το 2019.

Στην κατεύθυνση αυτή της συζήτησης των θεμάτων που θα ακολουθήσουν μετά το μνημόνιο, προανήγγειλε και μια ενδέκατη επίσκεψη στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

Ο κ. Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων μετά την συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημείωσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί με την Ελληνική κυβέρνηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Υπάρχει μια φράση που δεν έχω ξεχάσει. Pacta sunt servanda που σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Αλλά οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές. Και όπως είπα θα συζητήσουμε με την Ελλάδα σαν μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη στο δικό της προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Και αυτό πρέπει να είναι ισορροπημένο, να σέβεται τους δημοσιονομικούς στόχους και θα το συζητήσουμε λοιπόν στην ώρα του στο μέλλον».

«Μαζί με τον Ευκλείδη θα δούμε τον προϋπολογισμό σας και θα συναποφασίζουμε. Να θυμάστε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα» δήλωσε αναλυτικά.