Πέντε προτάσεις για Πάσχα στον αντίποδα δημοφιλών προορισμών

Πέντε προτάσεις για Πάσχα στον αντίποδα δημοφιλών προορισμών

Γιατί να επιλέξετε Κάρπαθο, Πάρο, Αίγινα, Λευκάδα ή Καλαμάτα

Ποιος είπε ότι για να περάσετε καλά το Πάσχα και να γίνετε κοινωνοί παραδοσιακών και εντυπωσιακών εθίμων πρέπει να επιλέξετε φημισμένους προορισμούς της Ελλάδας;

Στον αντίποδα πέντε από τους πιο δημοφιλείς εξ αυτών προτείνουμε μέρη που διατηρούν το παραδοσιακό στοιχείο, γιορτάζουν το Πάσχα με κατάνυξη και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες τους με τα ήθη και τα έθιμά τους.

Κάρπαθος, Πάρος, Λευκάδα, Καλαμάτα και Αίγινα σας καλούν να ζήσετε μια απίθανη, πασχαλινή εμπειρία που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Κάρπαθος ή Πάτμος

karpathos 2_ok
Κάρπαθος

Η τελετή του Νιπτήρα σε συνδυασμό με την άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα αλλά και την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα, έχουν κάνει το Πάσχα στο πανέμορφο νησί της Πάτμου σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ελλάδα και τον ορθόδοξο χριστιανισμό. Ένα ιδιαίτερο έθιμο που σας περιμένει, ωστόσο στην ακριτική Κάρπαθο, στέκεται επάξια στον αντίποδα της Πάτμου. Στο ορεινό χωριό Όλυμπος, λοιπόν, όπου η λαϊκή παράδοση παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να κυκλοφορούν ακόμη με τις παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, οι παραδόσεις για το θρήνο και το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν την τιμητική τους.

Μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι κάτοικοι του χωριού αποχωρίζονται τις πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές τους, αντικαθιστώντας τες με μια πένθιμη ενδυμασία. Το Μεγάλο Σάββατο οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν το οφτό (αρνί ή κατσικάκι γεμιστό με ρύζι) για την Κυριακή του Πάσχα, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα φουρνίζουν πασχαλινές πίτες με μυζήθρα και μπαχαρικά στους φούρνους του χωριού και ασπρίζουν τους τάφους του νεκροταφείο στολίζοντάς τους με χρωματιστά λουλούδια. Αυτό που αξίζει θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή σας δεν είναι άλλο από το έθιμο της Τρίτης του Πάσχα. Κατά την διάρκειά του οι κάτοικοι του χωριού στολίζουν τις εικόνες στις εκκλησίες με χρωματιστά μαντήλια και τις κουβαλάνε στα χέρια μέχρι το νεκροταφείο.

Πάρος ή Σύρος

marpissa_ok
Μάρπησσα

Αδιαμφισβήτητα αν κάποιο νησί των Κυκλάδων έχει την τιμητική του κατά τη διάρκεια του Πάσχα αυτό δεν είναι άλλο από τη Σύρο, λόγω του ότι οι κοινότητες των ορθοδόξων και των καθολικών γιορτάζουν το Άγιο Πάσχα μαζί. Στον αντίποδα αυτού του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της Σύρου ένα μοναδικό έθιμο σας περιμένει στην Πάρο και πιο συγκεκριμένα στο χωριό της Μάρπησσας. Η Αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που επισκέπτονται το χωριό για να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό αυτό έθιμο. Κατά την περιφορά του Επιταφίου, η οποία συνοδεύεται από χορωδία με 40 γυναίκες του χωριού, διοργανώνονται δρώμενα που αναπαριστούν στιγμιότυπα από τη ζωή του Ιησού μέχρι την πορεία του προς το Σταυρό και τη Λύτρωση.

Οι στάσεις που πραγματοποιούνται είναι 12, όσα και τα θέματα που αναπαριστώνται από τα Θεία Πάθη. Η Ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η Προσευχή στο όρος των Ελαιών, η κρεμάλα του Ιούδα, η Ανάβαση του Γολγοθά, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση, η Ταφή είναι κάποιες από τις θεματικές που παίρνουν σάρκα και οστά από μαθητές και νέους, χωρισμένους σε ομάδες των 10-15 ατόμων. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις στη Μάρπησσα, δεν περιορίζονται μόνο στη Μεγάλη Παρασκευή. Μετά τη δεύτερη Ανάσταση πραγματοποιείται αναπαράσταση της Ανάστασης και το κάψιμο του Ιούδα στους Μύλους του χωριού, ενώ ανήμερα το Πάσχα στο γήπεδο στήνεται γλέντι με ψητό αρνί, αυγά και ντόπιο κρασί να προσφέρονται απλόχερα σε ντόπιους και επισκέπτες.

Λευκάδα ή Κέρκυρα

lefkada_ok
Λευκάδα

Απόλυτη πρωταγωνίστρια των εορτασμών του Πάσχα πανελλαδικώς είναι αδιαμφισβήτητα η αρχοντική Κέρκυρα. Στον αντίποδα, ωστόσο, των φημισμένων δρώμενων στο νησί των Φαιάκων, το Πάσχα στη Λευκάδα κρύβει εξίσου ευχάριστες εκπλήξεις. Μία από αυτές λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο, με τη Φιλαρμονική του δήμου να βγαίνει από νωρίς στους δρόμους της πόλης, δημιουργώντας μια ιδιαιτέρως εορταστική ατμόσφαιρα και δίνοντας στις νοικοκυρές το «πράσινο φως» να ρίξουν από τα μπαλκόνια τους το «κομμάτι».

Ο κρότος από το πήλινο αγγείο που θα πέσει κάτω, σπάει το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας ή, κατά πολλούς, «σκοτώνει» τον Ιούδα που πρόδωσε τον Ιησού. Το συγκεκριμένο έθιμο κορυφώνεται όταν η Φιλαρμονική φτάσει στον πεζόδρομο και την κεντρική πλατεία της πόλης. Ανήμερα αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα στις αυλές και τα πλακόστρωτα ολόκληρου του νησιού γυρίζουν τις σούβλες, ενώ οι κάτοικοι της Λευκάδας τρατάρουν μεζέδες και τοπικό κρασί τους επισκέπτες.