Αναζητούν ισορροπίες για το περιεχόμενο της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ

Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να "κλειδώσει" το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η συνεδρίαση δεν πρόκειται να είναι εύκολη, καθώς στην Κουμουνδούρου έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα.

Η μία τάση ζητά ρεαλιστικές εξαγγελίες και η δεύτερη τάση  θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικός στις εξαγγελίες του. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δεύτερη τάση περιλαμβάνονται ακόμα και μέλη του οικονομικού επιτελείου, αλλά και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Μέχρι στιγμής οι εξαγγελίες που θεωρούνται σίγουρες είναι οι εξής:

-Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

-Αύξηση κατώτατης σύνταξης και επιδόματος ανεργίας στα προ Μνημονίου επίπεδα. 

-Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

-Κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο και αποκατάσταση των απολυμένων στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Δημοσίου.

Ο Τσίπρας αναμένεται να κάνει επίσης σημαντικές παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το σημείο μάλιστα αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα,καθώς όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κουμουνδούρου δείχνουν παντελή αμέλεια και υποβάθμιση των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών (ενδεικτικό παράδειγμα η Λίστα Λαγκάρντ). Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται εξάλλου η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΔΟΕ την περασμένη Παρασκευή.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία θα επιμείνει στις άμεσες εκλογές και θα επιτεθεί σκληρά στον πρωθυπουργό, χωρίς όμως όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου να τον ακολουθήσει και στο πολεμικό του ύφος.

Στην Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν καθημερινά ότι οι εξαγγελίες που θα κάνει ο Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ είναι απολύτως άμεσα υλοποιήσιμες και κοστολογημένες, ώστε να μην κατηγορηθούν για υποσχεσιολογία και λαϊκισμό, καθώς ήδη το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες την καλλιέργεια κλίματος σε αυτή τη λογική.