Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της, την προώθηση των σχέσεων των δύο λαών και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών, τόσο για την ευρωπαική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή. Οι δύοπρώην πρωθυπουργοί επισήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές. Συμφώνησαν δε, το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, κάλεσε τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, να συμμορφωθεί με τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για το κράτος και θα γίνουν άμεσα αισθητές και στους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. «Η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες, αλλά και σοβαρές συνέπειες για το κράτος που θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και νομική. Και οι συνέπειες είναι δεκαετίες εχθρότητας με τις γειτονικές χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Συνέχισε δε καλώντας τον αρχηγό του VMRO και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας: «Ο Μιτσκόφσκι και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα έχουν επαναλάβει πολλές φορές, ότι δεν σκοπεύουν να ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που δεν συμφωνούν με αυτήν. Ως εκ τούτου, ως κάτοχοι των ανώτατων κρατικών αξιωμάτων, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα, τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών και τους νόμους».