Συνάντηση Βαρουφάκη – Γκουρία με φόντο το πρόγραμμα γέφυρα

Με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ οι οποίες και θα συμπεριληφθούν στις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στο έκτακτο Eurogroup ώστε να εξασφαλιστεί το πρόγραμμα γέφυρα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που κομίζει στις βαλίτσες του ο κ. Γκουρία, όπως διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχουν ουδεμία σχέση με τις "σκληρές" δεσμεύσεις τις οποίες είχε λάβει κατόπιν παραγγελίας και σχετικής πληρωμής προς τον Οργανισμό η κυβέρνηση Σαμαρά.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές αφορούσαν στην απελευθέρωση στην αγορά γάλατος και φαρμακείων, τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και δεκάδες άλλες που είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εν μέσω καταγγελιών για εγχώρια συμφέροντα που επωφελούνται από την εν λόγω "εργαλειοθήκη".

Ο κ. Γκουρία στην παρούσα φάση έρχεται στην Ελλάδα μία ημέρα πριν το έκτακτο Eurogroup κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με το κυβερνητικό επιτελείο να τονίζει ότι σκοπός της επίσκεψης είναι οι προτάσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις και για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, καθώς επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών του Μεξικό το κρατικό χρέος παρουσίασε αξιοσημείωτη απομείωση.

Οι προτάσεις που θα καταθέσει ο Άνχελ Γκουρία περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας Going for Growth και αναμένεται να αντικαταστήσουν όσα μέτρα του μνημονίου παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, αυτά θα βρίσκονται σε τελείως διαφορετική λογική, με σαφές κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο και θα αποτελέσουν τις προτάσεις που όπως τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ μετά το χθεσινό τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνάντηση κορυφής ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη επιστροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη για την Ελλάδα εντός ευρωζώνης.

"Ανυπομονώ να ακούσω την πρόταση της κ. Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ μπορούν να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρουν τρόπους επιστροφής της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης", δήλωσε ο Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Η ανάπτυξη αυτή είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.