Αν. Ουκρανία: 40 νεκροί σε 24 ώρες – Πράσινο φως στη ρωσική βοήθεια

Τουλάχιστον 40 πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μόλις 24 ώρες στην Αν. Ουκρανία, ενώ περισσότεροι από 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι άμαχοι, σκοτώθηκαν στις σημερινές μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Από τους σημερινούς νεκρούς αμάχους, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του πυροβολικού στο Ντονέτσκ και τρεις πρόσφυγες - ανάμεσά τους ένα παιδί πέντε ετών, σκοτώθηκαν όταν πυρά των ανταρτών έπληξαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, στο Λουγκάνσκ.

Ο κυβερνητικός κλοιός σφίγγει γύρω από τα δύο προπύργια των αυτονομιστών και οι μάχες γίνονται όλο και πιο άγριες.

Η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό στις δύο πόλεις αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, ειδικά στο Λουγκάνσκ, το οποίο εγκαταλείπουν καθημερινά περίπου 500 άνθρωποι.  Οι τοπικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και χαρακτηρίζουν την κατάσταση "κρίσιμη", καθώς το νερό, το ηλεκτρικό, οι επικοινωνίες και ο ανεφοδιασμός έχουν διακοπεί εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες και οι προσβάσεις στην πόλη έχουν κλείσει.

Σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται να αρχίσουν πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση ενώ οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες ξεκίνησαν τους ελέγχους στα ρωσικά φορτηγά της οχηματοπομπής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία. 

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ενδέχεται να διαλύσει το κοινοβούλιο της χώρας άμεσα, ακόμη και από την Κυριακή, "Ημέρα της Ανεξαρτησίας" της Ουκρανίας, την 24η Αυγούστου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ουκρανία κατέρρευσε την 24η Ιουλίου και η διάλυση της βουλής, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη, θα οδηγήσει στην προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στα τέλη του Οκτωβρίου.