Άγρια νύχτα με δεκάδες νεκρούς στην Οδησσό

Ανεξέλεγκτες διατάσεις παίρνει το αυτονομιστικό κίνημα των φιλορώσων, το οποίο πλέον εξαπλώνεται και εκτός του θερμού "ανατολικού μετώπου" του Ντόντεσκ και του Λουγκάνσκ. 

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Οδησσό της Μαύρης Θάλασσας, τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ πιστών στην κυβέρνηση του Κιέβου και βαριά οπλισμένων φιλορώσων.  

Άλλοι 38 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από ασφυξία όταν ακροδεξιοί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου πυρπόλησαν το κτίριο ενός εργατικού συνδικάτου, στο λιμάνι της πόλης. Πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους πηδώντας από τα παράθυρα, στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Σε βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο αυτόπτης μάρτυρας, τα περισσότερα θύματα έφεραν την κορδέλα του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, διακριτικό των φιλορώσων διαδηλωτών και αυτονομιστών.  

 

Όλα ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες φιλορώσοι που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία προσπάθησε να επέμβει, όμως οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και "εκρηκτικούς μηχανισμούς".   

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ένας άντρας πέθανε από πυροβολισμό στο στήθος- πιθανότατα από πυρά ελεύθερου σκοπευτή-  αλλά η ταυτότητα του θύματος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.    

Εν τω μεταξύ, πολλοί φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν στο "μέτωπο" του Σλαβιάνσκ, όπου από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολεμική επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, όπως δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Τουρτσίνοφ. 

Νωρίτερα, οι αντάρτες κατέρριψαν δύο ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, σκοτώνοντας έναν πιλότο και ένα μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.  

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και κάλεσε τους κατοίκους του Σλαβιάνσκ να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.  

Από την πλευρά του, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ ζήτησε από τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να μην βγουν από τα σπίτια τους και από "όλους τους άνδρες που διαθέτουν όπλα να βοηθήσουν τους αυτονομιστές".