Καταρρίπτουν ελικόπτερα στην πύρινη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας

Ελικόπτερα έχουν καταρριφθεί στην εύφλεκτη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Επισήμως έχει επιβεβαιωθεί ότι δυο Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σήμερα όταν δύο ελικόπτερα MI-24 κατερρίφθησαν με φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αναφορές σε μέσα ενημέρωσης ότι τα ελικόπτερα δεν είναι δυο αλλά τέσσερα, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη πηγή.

Χαριστική βολή στη συμφωνία της Γενεύης

Τις τελευταίες ώρες τα στρατεύματα της Ουκρανίας έχουν εξαπολύσει "επιχείρηση μεγάλης κλίμακας" των φιλορώσων αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται για την ανακατάληψη της πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Η Ρωσία έκανε λόγο για "χαριστική βολή" στη συμφωνία της Γενεύης αναφερόμενη στην απόφαση της ουκρανικής ηγεσίας για την επιχείρηση εκκαθάρισης. Την ίδια ώρα, εθελοντές από την Κριμαία μεταβαίνουν στο Σλαβιάνσκ για στήριξη των αυτονομιστών.

Σε μια άλλη "πύρινη ζώνη", στο Ντονέτσκ, αυτονομιστές κατέλαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η ένταση φαίνεται να ανεβαίνει επικίνδυνα στην περιοχή καθώς πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ κατέφθασαν σήμερα στο λιμάνι Κλαϊπέντα της δυτικής Λιθουανίας στη Βαλτική για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής ανακοίνωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Γουόζας Ολέκας. Η περιοχή είναι ένα από τα τελευταία ισχυρά προπύργια της Δύσης πριν από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρεί "ανήσυχη" τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες. Η Γερμανία εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που παραμένουν κρατούμενοι από τους αντάρτες.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα καλεί τη Δύση να εγκαταλείψει την "καταστροφική πολιτική της" στην ουκρανική κρίση.

Η Ρωσία δεν θέλει πολλές Κριμαίες

Η Μόσχα πάντως φαίνεται πως αν και επωφελείται από το παιχνίδι δύναμης που παίζεται στην ανατολική Ουκρανία, δεν επιθυμεί πολλές... Κριμαίες. Αυτή τη δήλωση είχε κάνει και παλαιότερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά θεωρήθηκε πως ίσως επρόκειτο για μια δήλωση για... το φαίνεσθαι. Σήμερα πάντως ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου μεταβαίνει στην ανατολική Ουκρανία.

Ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η ρωσική τηλεόραση μιλά για πρώτη φορά για "φεντεραλιστές" και όχι για φιλορώσους ή αυτονομιστές. Παρά τις συνεχείς ανατροπές λόγω της εκρηκτικής έντασης στην περιοχή, θα ήταν αρκετά ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι ένας τέτοιος χαρακτηρισμός από τη ρωσική τηλεόραση δεν είναι τυχαίος αλλά πιθανόν υποδηλώνει την πρόθεση της ρωσικής διπλωματίας να έχει επιρροή στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας αλλά αυτές να παραμείνουν στην ουκρανική επικράτεια υπό μια μορφή ομοσπονδιακής οργάνωσης του κράτους.