Πυροβόλησαν πισώπλατα το δήμαρχο του Χάρκοβο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο δήμαρχος της πόλης Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, άγνωστος πυροβόλησε το δήμαρχο Γκεναντί Κερνές ενώ εκείνος κολυμπούσε σε ένα ποτάμι στο δάσος.

Οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Κερνές έχει χτυπηθεί στη σπλήνα και βρίσκεται στο χειρουργείο. 

Υπενθυμίζεται ότι και στο Χάρκοβο εκδηλώθηκαν έντονες αποσχιστικές τάσεις μετά τα τεκταινόμενα στην Κριμαία. 

Η αναταραχή πάντως συνεχίζεται αμείωτη σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας και το δημαρχείο της πόλης Κοστιαντινίφκα της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Έκτακτη σύγκληση του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ

Το μόνιμο συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα στις 15:00 στη Βιέννη (18:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του οργανισμού Νατάσα Ρατζάκοβιτς.

Επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ που συνελήφθησαν την Παρασκευή εξακολουθούν να κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ελεύθερα τα ταξίδια στην Ε.Ε. για τους πολίτες του Μόλδοβα για να σβήσει η αυτονομιστική τάση στην Υπερδνειστερία

Η κατάσταση στην Κριμαία έχει πυροδοτήσει μπαράζ αυτονομιστικών εξάρσεων όχι μόνον σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπως το Χάρκοβο, το Ντονετσκ, το Σλαβιάνσκ αλλά και στο Μόλδοβα. Ελεύθερα ταξίδια, χωρίς θεώρηση βίζας θα μπορούν να κάνουν στο εξής στην ευρωπαϊκή επικράτεια οι πολίτες του Μόλδοβα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ελεύθερα τα ταξίδια στο έδαφος της για τους πολίτες της χώρας στο πλαίσιο του σχεδίου να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αψηφώντας τη Ρωσία.

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Μόλδοβα έχει πολλές φορές ζητήσει από τις Βρυξέλλες κίνητρα για να κατασιγάσει η "παγωμένη σύρραξη" που απειλεί να αναζωπυρωθεί στην Υπερδνειστερία. Υπενθυμίζεται ότι μετά τα γεγονότα στην Κριμαία, η Υπερδνειστερία ζήτησε την απόσχιση της από το Μόλδοβα και την προσάρτηση της στη ρωσική επικράτεια.