Ε.Ε.- Μόλδοβας: Ελεύθερα ταξίδια για να “σβήσει” η Υπερδνειστερία

Ελεύθερα ταξίδια, χωρίς θεώρηση βίζας θα μπορούν να κάνουν στο εξής στην ευρωπαϊκή επικράτεια οι πολίτες του Μόλδοβα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ελεύθερα τα ταξίδια στο έδαφος της για τους πολίτες της χώρας στο πλαίσιο του σχεδίου να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αψηφώντας τη Ρωσία.

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Μόλδοβα έχει πολλές φορές ζητήσει από τις Βρυξέλλες κίνητρα για να κατασιγάσει η "παγωμένη σύρραξη" που απειλεί να αναζωπυρωθεί στην Υπερδνειστερία. Υπενθυμίζεται ότι μετά τα γεγονότα στην Κριμαία, η Υπερδνειστερία ζήτησε την απόσχιση της από το Μόλδοβα και την προσάρτηση της στη ρωσική επικράτεια.

Διαβάστε σχετικά: Η αυτονομιστική... νόσος Κριμαία μεταδίδεται και στην Υπερδνειστερία

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε πως η κατάργηση της βίζας δεν εξαρτάται από την εθνική καταγωγή και αφορά επίσης τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην Υπερδνειστερία.

Ο Μόλδοβας, η Γεωργία και η Ουκρανία επιδιώκουν στενότερες σχέσεις με την ΕΕ στο πλαίσιο της Ανατολικής Σύμπραξης, η οποία επιτρέπει στενότερες εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει πως, ως απάντηση στην κρίση στην Ουκρανία, θα επιταχύνει τις συμπράξεις και από τη Δευτέρα όλοι οι πολίτες του Μόλδοβα που κατέχουν βιομετρικό διαβατήριο θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ευρωπαϊκή ζώνη Σένγκεν, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και ορισμένες χώρες που δεν είναι μέλη της, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

Μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα το Μάρτιο, το ΝΑΤΟ έχει αναφερεθεί στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα ως πιθανό επόμενο στόχο της Ρωσίας.

Επικεφαλής ΟΑΣΕ: Αφήστε τους παρατηρητές ελεύθερους

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή της Ουκρανίας, ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ καταδίκασε την κράτηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ από τις επαναστατικές φιλο-ρωσικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή τους.

Ο κ. Μπουρχάλτερ μίλησε για μια "απαράδεκτη" κατάσταση και ζήτησε να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των διεθνών παρατηρητών.

Εν τω μεταξύ ένας από τους οκτώ κρατούμενους παρατηρητές απελευθερώθηκε την Κυριακή το βράδυ για λόγους υγείας και έφυγε από τον τόπο κράτησής του, στην πόλη του Σλαβιάνσκ, συνοδευόμενος από δύο διαπραγματευτές του ΟΑΣΕ, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Συνολικά, δώδεκα άνδρες - οκτώ ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί – κρατούνται από την Παρασκευή από αυτονομιστές, οι οποίοι τους χαρακτηρίζουν "αιχμάλωτους πολέμου" και θέλουν να ανταλλάξουν τους ομήρους αυτούς με δικούς τους κρατούμενους από τις ουκρανικές αρχές.