Ουκρανία: Αποφυλακίστηκε η Γιούλια Τιμοσένκο

Απελευθερώθηκε απόψε η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και σύμβολο της ουκρανικής εξέγερσης , Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία  νοσηλευόταν κρατούμενη μέχρι πρότινος στο Χάρκοβο. Η Τιμοσένκο είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας το 2011 εξαιτίας μιας συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία ενώ οι υποστηρικτές της και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήριζαν τη δίκη της πολιτική.

Η Τιμοσένκο αποφυλακίστηκε έγινε λίγες ώρες αφού η ουκρανική Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άμεση απελευθέρωσή της.

Από το Χάρκοβο, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης πήγε στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο όπου μίλησε  μπροστά στους χιλιάδες υποστηρικτές της. Η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός έφτασε στην πλατεία καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής. Η Τιμοσένκο χαιρέτισε τους "ήρωες της Ουκρανίας" και πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε "να εξαναγκαστεί να έλθει" στην πλατεία αυτή.

Η Ουκρανία "θα διαλυθεί χωρίς εσάς", είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι την χειροκροτούσαν και την επευφημούσαν παρατεταμένα.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας κάλεσε τους αντιπάλους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά το ότι η Ράντα, η Βουλή της χώρας, ψήφισε υπέρ της αποπομπής του από το αξίωμα.

"Δεν έχετε δικαίωμα να φύγετε από την Μαϊντάν. . . μη σταματάτε ακόμα", είπε η Τιμοσένκο στους περίπου 50.000 συγκεντρωμένους.

Αυτή τη νύχτα στην Πλατεία, οι Ουκρανοί γιορτάζουν και τιμούν τα περίπου εκατό θύματα των τελευταίων ημερών 

 

Η ηγερία της λεγόμενης Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 είπε : "Όταν μπήκα στο Κίεβο, δεν αναγνώρισα την πόλη, με τα καμένα αυτοκίνητα, τα οδοφράγματα, αλλά αυτή είναι μια άλλη Ουκρανία, η Ουκρανία των ελεύθερων ανθρώπων. Αυτοί που σκοτώθηκαν εδώ είναι οι απελευθερωτές μας".

Αμέσως μετά την άφιξη Τιμοσένκο, που είχε καταδικαστεί το 2011 για κατάχρηση εξουσίας, ιερείς τέλεσαν μια προσευχή για ένα από τα θύματα της βίας της περασμένης εβδομάδας με σχεδόν 80 νεκρούς.

Η Τιμοσένκο φιλά συγκινημένη το σημείο όπου σκοτώθηκε την Πέμπτη ένας νεαρός διαδηλωτής

"Η δικτατορία έπεσε, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι διαδηλωτές δεν πέθαναν μάταια" δήλωσε η ελεύθερη πλέον 53χρονη Τιμοσένκο, λίγα λεπτά μετά την αποφυλάκισή της

Η Ουκρανική βουλή αποφάσισε παράλληλα να γίνουν στις 25 Μαΐου οι πρόωρες εκλογές αλλά ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα νέο νόμο και καμία συμφωνία με τους "μαφιόζους " , όπως χαρακτήρισε την αντιπολίτευση.

Τον Νοέμβριο του 2013, η ουκρανική βουλή είχε απορρίψει το αίτημα μεταφοράς της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού σε νοσοκομείο του εξωτερικού, παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η Γιούλια Τιμοσένκο είναι αρχηγός του κόμματος της πανουκρανικής ένωσης "Πατρίδα" καθώς επίσης και του Μπλοκ Τιμοσένκο. Έγινε η πρώτη γυναίκα  Πρωθυπουργός της Ουκρανίας από τις 24 Ιανουαρίου ως τις 8 Σεπτεμβρίου του 2005 και ξανά από το Δεκέμβριο του 2007 ως τις 11 Μαρτίου 2010 .

Το 2009 έλαβε το χρίσμα από το κόμμα της για τις προεδρικές εκλογές του 2010, στις οποίες ηττήθηκε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η ίδια όμως δήλωσε πριν λίγους μήνες ότι θα είναι υποψήφια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ακόμα και μέσα από τη φυλακή. 

Προτού ανέλθει στην πρωθυπουργία, η Τιμοσένκο διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην Πορτοκαλί Επανάσταση και τα δυτικά ΜΜΕ της έδωσαν το προσωνύμιο της "Ιωάννας της Λωρραίνης της Ουκρανίας".