Το Ντονέτσκ κήρυξε την ανεξαρτησία του

Μετά την μαζική λαϊκή εντολή που πήρε από το χθεσινό δημοψήφισμα - 9 στους 10 ψήφισαν υπέρ της αυτονομίας - ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν, κήρυξε σήμερα επίσημα την ανεξαρτησία της "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ" από το Κίεβο. 

Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα σχηματίσει δικό της στρατό και κρατικές υπηρεσίες και ότι η νέα κυβέρνηση του Ντονέτσκ θα θεωρήσει τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα εκεί "δυνάμεις κατοχής". Πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην Κριμαία. 

Επιπλέον, ο Πουσίλιν ζήτησε επισήμως από την Μόσχα να προσαρτήσει το Ντονέτσκ και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέο δημοψήφισμα με αίτημα την προσάρτηση στη Ρωσία, όπως είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ηγετικές μορφές του αυτονομιστικού μπλοκ.

"Στηριζόμενοι στην βούληση του λαού και στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, ζητούμε από την Ρωσική Ομοσπονδία να εξετάσει την εισδοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε ο τοπικός ηγέτης.

Όσον αφορά την περιφέρεια του Λουχάνσκ, οι πιο συγκρατημένες τοπικές αυτονομιστικές αρχές ανακοίνωσαν θα ζητήσουν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής ενώ ο λαός δεν θα συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου- αφού ουσιαστικά θεωρούν ότι ανήκουν στη Ρωσία.   

Από την πλευρά της, η Μόσχα αρκέστηκε στο να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ανέφερε πως θα πρέπει η επιθυμία των πολιτών να "εφαρμοστεί ειρηνικά" και άλεσε τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας να αρχίσει έναν διάλογο με τους πολίτες, σχετικά με τη μελλοντική δομή των κυβερνητικών της χώρας. Ωστόσο δεν γίνεται κάποια περαιτέρω αναφορά για την ώρα σε προσάρτηση ή άλλη σύνδεση των περιοχών αυτών με τη Ρωσία, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Κριμαίας.

Την ίδια ώρα, οι μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε διάφορες περιοχές των δύο περιφερειών, με άγνωστο ακόμα αριθμό θυμάτων. 

Ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μπαράζ εκρήξεων και πυροβολισμοί ακούγονταν στην στο χωριό Αντρίφκα, στη "γραμμή του μετώπου" στη νότια είσοδο της πόλης του Σλαβιάνσκ. Η περιοχή είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που εξαπέλυσαν "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στην περιοχή στις 2 Μαΐου.  

Ο αυτονακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, έκανε έκκληση στη Μόσχα για "ρωσικά στρατεύματα", προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ και περιέγραψε τα ουκρανικά στρατεύματα ως κατακτητές.

Παράλληλα- σε μια απέλπιδα προσπάθεια διπλωματικής πίεσης μπροστά στο αναπόφευκτο - το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών συμφώνησε να επεκταθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογο 13 ακόμη πρόσωπα και 2 εταιρείες της Κριμαίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον κυρώσεων.

Διαβάστε: Βαθαίνει το χάσμα ΕΕ και Ρωσίας, μετά τις νέες κυρώσεις