8 ερωτήματα για τα κορίτσια – θύματα απαγωγής στη Νιγηρία

Η απαγωγή εκατοντάδων κοριτσιών - μαθήτριες στην πλειοψηφία τους- εφηβικής ηλικίας από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει προκαλέσει φρίκη και αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο. Ειδικά μετά την ανακοίνωση του αρχηγού της οργάνωσης ότι αυτές θα πωληθούν ως "νύφες" σε σκλαβοπάζαρα.

Οι ΗΠΑ, η διεθνής κοινότητα και η Νιγηρία έχουν κινητοποιηθεί για τη διάσωση τους. Πόσες ελπίδες όμως έχουν πράγματι να διασωθούν τα κορίτσια;

Τι ακριβώς συνέβη;

Στις 15 Απριλίου, αντάρτες της Μπόκο Χαράμ, με ένα φορτηγό εισέβαλαν σε ένα σχολείο στο Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία. Απήγαγαν περισσότερα από 300 κορίτσια. Ορισμένα κατάφεραν να διαφύγουν. 223 παραμένουν στα χέρια των απαγωγέων τους ενώ άλλα 10 τουλάχιστον απήχθησαν τις τελευταίες μέρες.

Τι είναι η Μπόκο Χαράμ;

Είναι μια ισλαμιστική παραστρατιωτική οργάνωση που εμπλέκεται σε επιθέσεις στη Νιγηρία από το 2002. Το όνομα της σημαίνει "Η Δυτική παιδεία είναι αμαρτωλή". Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση έχει εξαπολύσει πολλές αιματηρές επιθέσεις σε βάρος σχολείων, κυρίως χριστιανικών και έχει δηλώσει πως έχει ως στόχο την επιβολή της ισλαμικής σαρίας. Αν και πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως κάτι τέτοιο. Ενώ εκτιμάται πως διατηρεί δεσμούς και με τους αντάρτες της Αλ Σεμπάαμπ της Σομαλίας (διαβάστε εδώ για την αιματηρή επίθεση της Αλ Σεμπάαμπ στο εμπορικό κέντρο της Κένυας τον περασμένο Σεπτέμβριο, με εκατοντάδες θύματα).

Διαβάστε το θέμα του news.gr: Αφ(ρι)γανιστάν: Η ανερχόμενη τρομοκρατία και... τα μάτια σας

Πού κρατούνται τα κορίτσια που απήχθησαν;

Δεν είναι γνωστό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όμως πρέπει να κρατούνται στα δάση έξω από το Τσιμπόκ. Η περιοχή είναι πολύ μακρυά από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, και περιστοιχίζεται από μια δύσβατη ζούγκλα. Ένα από τα κορίτσια που κατάφεραν να αποδράσουν είπε ότι δεν τις είχαν πάρει πολύ μακρυά από το Τσιμπόκ.

Τι θα κάνει η Μπόκο Χαράμ με τα θύματα απαγωγής;

Όλοι φοβούνται το χειρότερο. Ο αρχηγός της οργάνωσης, Αμπουμπακάρ Σεκάου, με ένα σπάνιο βίντεο που δημοσιοποίησε είπε ότι οι κοπέλες (χριστιανές στο θρήσκευμα) θα πωληθούν ως "σύζυγοι" ισλαμιστών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα πωληθούν σε σκλαβοπάζαρα.

 

Έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν;

Η Μπόκο Χαράμ έχει και άλλες φορές στο παρελθόν απαγάγει γυναίκες και τις έχει χρησιμοποιήσει με διάφορους τρόπους. Το 1996 μια οργάνωση, στην οποία θεωρείται ότι εκπαιδεύτηκαν πολλά μέλη της Χαράμ, απήγαγε 139 κορίτσια σχολικής ηλικίας. Οι απαγωγείς τα χτύπησαν, τα κακοποίησαν και τα βίασαν ενώ 4 τουλάχιστον έχασαν τη ζωή τους. Με τη διαμεσολάβηση της Εκκλησίας τα κορίτσια αφέθηκαν σταδιακά ελεύθερα, το τελευταίο απελευθερώθηκε το 2006.

Πώς θα δράσει η νιγηριανή κυβέρνηση;

Η αντίδραση της μέχρι στιγμής είναι ελάχιστη, κάτι που έχει προκαλέσει οργή και διεθνή κατακραυγή. Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη πάντως έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν στη διάσωση των κοριτσιών.

Μετά την κατακραυγή ο πρόεδρος της Νιγηρίας αναγκάστηκε να δεσμευτεί δημόσια ότι θα διασωθούν τα κορίτσια.

Μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό για να σωθούν τα θύματα;

Ακόμη και αν γίνει γνωστή η ακριβής τοποθεσία που κρατούνται, θα χρειαστεί μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση για να διασωθούν καθώς οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ είναι βαριά οπλισμένοι. Το 2012, επίσης στη Νιγηρία, Νιγηριανοί και Βρετανοί κομάντος είχαν προσπαθήσει να διασώσουν δυο Βρετανούς και έναν Ιταλό εργαζόμενους οι είχαν απαχθεί από τους ισλαμιστές. Τελικά τα θύματα δολοφονήθηκαν από τους απαγωγείς τους.

Η Μπόκο Χαράμ πάντως είναι ιδιαίτερα εχθρική τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τις ξένες δυνάμεις και καθόλου διατεθειμένη να διαπραγματευτεί.

Τι συμβαίνει με την εξελισσόμενη κρίση στη Νιγηρία;

Η απαγωγή έρχεται σε μια πολύ δεινή στιγμή για την κυβέρνηση. Την ερχόμενη βδομάδα η χώρα θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μια διοργάνωση στην οποία θα συμμετάσχουν οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του κόσμου. Το νέο περιστατικό βίας εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια στη χώρα, σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται ακόμη και να μη γίνει το Φόρουμ.