Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τους ηγέτες της Μπόκο Χαράμ και της Aqmi

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν συνολικά το ποσό των 23 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Αλγερινού εξτρεμιστή Μοχτάρ Μπελμοχτάρ ή του ηγέτη της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  επικήρυξε τον Αμπουμπακάρ Σεκάου, τον ηγέτη της Μπόκο Χαράμ, με το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων και τον Μπελμοχτάρ (φωτ)-  πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) ο οποίος αποσχίσθηκε το 2012 και ίδρυσε μια δική του ομάδα, τους "Υπογράφοντες με Αίμα"- για 5 εκατομμύρια.

 Η οργάνωση αυτή ευθύνεται για την επίθεση και την ομηρεία εκατοντάδων ανθρώπων, τον Ιανουάριο, στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας στην Αλγερία. Τον Απρίλιο είχαν κυκλοφορήσει φήμες που τον ήθελαν νεκρό, όμως ο Μπελμοχτάρ επανεμφανίστηκε πριν από δέκα ημέρες και απείλησε με επιθέσεις στον Νίγηρα.

Με μικρότερα ποσά έχουν επικηρυχθεί επίσης ηγετικά στελέχη της Aqmi όπως ο Αλγερινός Γιαχία Αμπου Αλ Χαμάμ, ο Μάλικ Άμπου Αμπντελκαρίμ και ο Ούμαρ Ουλντ Χαμαχάτε, ο εκπρόσωπος του Κινήματος για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao), μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που δρούσε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στο βόρειο Μαλί.