Η μελατονίνη κρατά σταθερό το δείκτη της ζυγαριάς μας!

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μελατονίνης βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, ενώ εξήγησαν γιατί έχει μεταβολικά οφέλη στη θεραπεία του διαβήτη και της υπερλιπιδαιμίας. 

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη , τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται στο σκοτάδι τη νύχτα. Επίσης, η ορμόνη αυτή βρίσκεται στα φρούτα και λαχανικά, όπως τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, το κάρδαμο, το  μάραθο, το κόλιανδρο και τα κεράσια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, η κατανάλωση μελατονίνης βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, επειδή διεγείρει την εμφάνιση του λεγόμενου καλού "μπεζ λίπους", ένα είδος λιπώδους ιστού που καίει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει. 

Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές ανέλυσαν σε διαβητικά ποντίκια, την επίδραση της μελατονίνης στην παχυσαρκία, την δυσλιπιδαιμία, την αρτηριακή πίεση και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που συνδέεται με την παχυσαρκία. 

Φάνηκε ότι το κλειδί βρίσκεται στο γεγονός ότι, η χρόνια κατανάλωση μελατονίνης, όχι μόνο ενισχύει την δράση του καλού "μπεζ λίπους" σε παχύσαρκους διαβητικούς αρουραίους, αλλά επίσης αυξάνει την παρουσία του σε πειραματόζωα που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το βάρος τους. 

Από τα ευρήματα της μελέτης, προκύπτει ότι η μελατονίνη θα μπορούσε δυνητικά να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην θεραπεία της παχυσαρκίας, είτε από μόνη της είτε ως συμπληρωματική αγωγή. 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η κατανάλωση  των τροφίμων που περιέχουν μελατονίνη αλλά και ο ύπνος με σβηστά φώτα,  μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τη δυσλιπιδαιμία .