Μια δόση ζάχαρης, ασπίδα προστασίας για τα πρόωρα βρέφη

Μια δόση ζάχαρης με την μορφή γέλης στο εσωτερικό του μάγουλου του βρέφους μπορεί να αποτελέσει ένα φτηνό και αποτελεσματικό τρόπο προστασίας των πρόωρων βρεφών από εγκεφαλική βλάβη, εκτιμούν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “The Lancet”. 

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμφανίζουν περίπου το ένα στα 10 μωρά που γεννιούνται πρόωρα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία δοκίμασαν την θεραπεία με το τζελ σε 242 βρέφη και, με βάση τα αποτελέσματα, εξήγησαν ότι μπορεί να αποτελέσει θεραπεία πρώτης γραμμής.

Πολλά μωρά που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και τους χορηγείται ενδοφλέβια γλυκόζη, μια κατάσταση που αποκαλείται από τους γιατρούς υπογλυκαιμία. Η τρέχουσα θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως αλλαγές στην διατροφή των βρεφών και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος για να ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Ωστόσο η μελέτη αυτή, αξιολόγησε κατά πόσο η θεραπεία με γέλη δεξτρόζης είναι πιο αποτελεσματική από τη διατροφή , στην αντιστροφή της υπογλυκαιμίας. Ο Νέιλ Μάρλοου , από το Ινστιτούτο για την Υγεία των Γυναικών στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι αν και η θεραπεία με δεξτρόζη είχε πέσει σε αχρηστία, τα ευρήματα αυτά έδειξαν ότι πρέπει να “αναστηθεί” ως θεραπεία.

"Αυτή είναι μια οικονομικά αποδοτική θεραπεία και θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές σε υπηρεσίες εντατικής θεραπείας, οι οποίοι εργάζονται ήδη σε υψηλά επίπεδα ικανοτήτων", δήλωσε ο Άντυ Κολ , διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης  Bliss.