Ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που μας φέρνει σε δύσκολη θέση

Η διάρροια είναι ένα συχνό σύμπτωμα που συνήθως πιστεύουμε ότι οφείλεται στην τροφή που καταναλώνουμε. Όμως δεν είναι έτσι...

Η διάρροια είναι η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιούς και μικρόβια, αλλά και προειδοποίηση για πιο σοβαρές ασθένειες. Η πιθανότερη αιτία της οξείας διάρροιας έχει να κάνει με λοίμωξη του εντέρου η οποία οφείλεται σε ιούς και μικρόβια. Διαρκεί απο 1 έως 3 ημέρες και δεν 'έχουμε λόγο να ανησυχούμε. Η διάρροια μας ανησυχεί όταν έχει μεγαλύτερη διάρκεια και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα , όπως πυρετός , αναίτια κόπωση, απώλεια βάρους ή την παρουσία αίματος. Η διάρροια, στη χρόνια μορφή της, συχνά αποτελεί μαζί με την δυσκοιλιότητα, σύμπτωμα του ευερέθιστου εντέρου, αλλά και παθήσεων , όπως η νόσος Chron και η ελκώδης κολίτιδα οπότε συνοδεύεται και από πυρετό.

Ενας πολύποδας στο έντερο ή ακόμη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, μπορεί να γίνει αιτία να εμφανιστεί διάρροια που δεν έχει τη συνηθισμένη μορφή , αλλά συνοδεύεται από βλέννη και αίμα. Ο υπέρθυρεοειδισμος αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και ενδέχεται εκτός από ταχυκαρδία και απώλεια βάρους να εκδηλώνεται με διάρροια. Επίσης παθήσεις της χολής και του παγκρέατος μπορεί να εμφανιστούν με κάποια μορφή διάρροιας, αλλά και αρκετά φάρμακα και μεγάλες δόσεις απο καθαρτικά να την προκαλέσουν.

Πριν απο τη χρήση οποιουδήποτε αντιδιαρροικού σκευάσματος επικοινωνήστε με το γιατρό σας , ο οποίος πιθανότατα θα σας προτείνει μία δίαιτα λίγων ημερών με άφθονα υγρά για να μην αφυδατωθείτε, ξηρά τρόφιμα, όπως ρύζι και "στεγνά" κρέατα. Στην περίπτωση της γαστρεντερίτιδας καλό είναι να μην καταναλώσετε στερεά τρόφιμα μέσα στο πρώτο 24ωρο.Σε κάθε περίπτωση , στην οξεία φάση ή όταν το σύμπτωμα χρονίζει πρέπει να κάνετε τουλάχιστον ένα τηλεφώνημα στον οικογενειακό σας γιατρό.