Εξετάσεις για πρόληψη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Καπνίζετε χρόνια και πλέον κάθε φορά που ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας σας, λαχανιάζετε; Ίσως ήρθε η ώρα να υποβληθείτε σε έναν προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία ύπουλη νόσος, η οποία για πολλά χρόνια αναπτύσσεται σιωπηρά χωρίς να δίνει συμπτώματα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΧΑΠ είναι η στένωση των βρόγχων του πνεύμονα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ροή του αέρα κατά τη διάρκεια της αναπνοής (εισπνοή, εκπνοή). Η βλάβη είναι προοδευτική και οι ασθενείς αρχικά δεν την αντιλαμβάνονται. Αποδίδουν τον πρωινό βήχα σε κρύωμα που επιμένει, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι πνεύμονες σταδιακά καταστρέφονται. Από ένα σημείο και έπειτα η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη. Δυστυχώς, τότε το 50% - 60% των πνευμόνων έχει καταστραφεί και ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά, ηχηρά συμπτώματα.

ΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σπιρομέτρηση: Eίναι η εξέταση που θέτει τη διάγνωση της Xρόνιας Aποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (XAΠ). Οι ειδικοί ελέγχουν αφενός την ποσότητα (τον όγκο) αέρα που μπορεί να εκπνεύσει ο εξεταζόμενος και αφετέρου την ταχύτητα με την οποία εκπνέεται ο αέρας από τους πνεύμονές του. Εάν αυτές οι τιμές μειωθούν κάτω από κάποια όρια, ο πνευμονολόγος θέτει την διάγνωση της ΧΑΠ.

Aκτινογραφία θώρακος: Bοηθά στη διάγνωση εμφυσήματος. Eπίσης με μια ακτινογραφία θώρακος μπορούν να αποκλειστούν άλλες αναπνευστικές παθήσεις που έχουν ίδια συμπτώματα με αυτά της ΧΑΠ.

Λήψη αρτηριακού αίματος για τον προσδιορισμό του αρτηριακού οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα. Οι τιμές θα αποκαλύψουν πόσο έχει προχωρήσει η νόσος και αν έχει προκληθεί αναπνευστική ανεπάρκεια, οπότε ο ασθενής πρέπει να πάρει οξυγόνο.

Eξέταση της πτυέλου: Oι ειδικοί αναλύουν τα κύτταρα της πτυέλου με σκοπό να εξακριβώσουν στο μικροσκόπιο την αιτία εμφάνισης της αναπνευστικής πάθησης αλλά και να αποκλείσουν ορισμένους τύπους καρκίνου του πνεύμονα.

Aξονική τομογραφία: Eίναι πολύ χρήσιμη για τη διάγνωση του εμφυσήματος και για να διακριβωθεί είναι καλός υποψήφιος για χειρουργική αντιμετώπιση της XAΠ.

Μέτρηση των Στατικών Όγκων: Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους και οι πνευμονολόγοι την κάνουν σε ασθενείς για να εξακριβώσουν εάν έχουν φουσκώσει οι πνεύμονες (αυτό μπορούν να το καταλάβουν αν οι ασθενείς εκπνέουν με μισόκλειστα χείλη ή παραπονεθούν για έντονη δύσπνοια).

Πληθυσμογραφία: Με αυτή την εξέταση οι ειδικοί ελέγχουν την εισπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων αλλά και την ολική πνευμονική χωρητικότητα καθώς και τις αντιστάσεις των αεραγωγών. Μέτρηση της διαχυτικής ικανότητας. Αυτή η εξέταση γίνεται όταν ο πνευμονολόγος θέλει να ξεχωρίσει αν ο ασθενής έχει εμφύσημα ή χρόνια βρογχίτιδα ή χρόνιο άσθμα (που η εκδήλωσή του μοιάζει με τη ΧΑΠ).