Τα μικρά κενά μνήμης πιθανοί προάγγελοι του Αλτσχάιμερ

Για χρόνια, οι γιατροί καθησύχαζαν τους ασθενείς, ότι τα σχετικά ήπια κενά μνήμης ήταν ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Τώρα, καθώς το ενδιαφέρον της έρευνας κινείται προς την έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ , οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μικρά κενά μνήμης μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια της νόσου.

Οι ειδικοί που συγκεντρώθηκαν στο Διεθνές Σθνέδριο για το Αλτσχάιμερ που έγινε στη Βοστώνη ανέφεραν ότι μερικά κενά μνήμης σχετίζονται με συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες ή αλλαγές στον εγκέφαλο και το νωτιαίο υγρό , γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Βρίσκοντας τους ανθρώπους που μόλις αρχίζουν να αναπτύσσουν τη νόσο είναι σημαντικό, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να βρουν θεραπείες που μπορεί να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την ασθένεια.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που χάνουν κατά καιρούς τα κλειδιά τους ή που ξεχνούν πού πάρκαραν το αυτοκίνητο τους θα πρέπει να σπεύδουν στους γιατρούς τους.

"Η δυσκολία είναι ότι πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια μνήμης, όπως η αϋπνία, η κατάθλιψη, το άγχος και ορισμένα φάρμακα. Το ερώτημα είναι ποιακενά μνήμης είναι ενδεικτικά των υποκείμενων παθολογικών αλλαγών", επεσήμανε ο Ντιν Χάρτλει, Πρόεδρος του Συλλόγου με νόσο Αλτσχάιμερ.

Για να μελετήσει το πρόβλημα, η Δρ Ρεμπέκα Αμαρίλιο, νευρολόγος στο νοσοκομείο Brigham στη Βοστώνη, πήρε ένα δείγμα από 189 κλινικά υγιείς ενήλικες άνω των 65 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις για αναμνήσεις του παρελθόντος. Οι ερευνητές επίσης έκαναν σαρώσεις των εγκεφάλων των συμμετεχόντων για να ανιχνεύσουν την παρουσία μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β-αμυλοειδές που πιστεύεται ότι είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αναμνήσεις τους, είχαν επίσης συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους.