Η ασπιρίνη “ασπίδα” κατά του καρκίνου

Η ασπιρίνη συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου, εμποδίζοντας την συσσώρευση μεταλλάξεων του DNA σε μη φυσιολογικά κύτταρα σε τουλάχιστον μία προ-καρκινική κατάσταση, σύμφωνα με νέα μελέτη. "Η ασπιρίνη και άλλα μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία είναι συνήθως εύκολα διαθέσιμα και οικονομικά φάρμακα, μπορεί να προλάβουν τον καρκίνο" δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Κάρλο Μάρλει. 

Στη μελέτη, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Fred Hutchinson,  αναλύθηκαν δείγματα βιοψίας από 13 ασθενείς με προ-καρκινική κατάσταση, οι οποίοι παρακολουθούνταν για ένα χρονικό διάστημα 6-19 ετών. Μερικοί ασθενείς έπαιρναν ασπιρίνη για πολλά χρόνια, ενώ άλλοι ξεκίνησαν την λήψη ασπιρίνης μετά την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βιοψίες που ελήφθησαν από τους ασθενείς που λάμβαναν για χρόνια ασπιρίνη εμφάνιζαν μεταλλάξεις στα κύτταρα περίπου 10 φορές πιο αργά από ό, τι οι βιοψίες των ασθενών που ξεκίνησαν την λήψη ασπιρίνης την χρονιά της έρευνας.

Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ των μη-στεροειδών αντι-φλεγμονωδών φάρμακων,  των ποσοστών μετάλλαξης και της ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου.

"Αντί να στοχεύουμε στο να σκοτώσουμε τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να είναι καλύτερο να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε ή να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη και την μετάλλαξη τους" , επεσήμανε ο κ. Μάρλει, ενώ προσέθεσε ότι, οι τρέχουσες φαρμακευτικές αγωγές για τον καρκίνο, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να επιταχύνουν την εμφάνιση του καρκίνου που είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθεί.