Οιστρογόνα : Θεραπεία για τη νευρική ανορεξία

H θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα φαίνεται να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους στα κορίτσια με νευρική ανορεξία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της  Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές μελέτησαν 72 έφηβες με νευρική ανορεξία- στις μισές από τις οποίες χορηγήθηκαν οιστρογόνα- και στην συνέχεια κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια, σχεδιασμένα για την αξιολόγηση του άγχους και την στάση τους απέναντι στο φαγητό και την εικόνα του σώματός τους.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα του άγχους μειώθηκαν καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων είχαν αυξηθεί. Επιπλέον, αν αυξανόταν το σωματικό τους βάρος, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα έδειξε να αποτρέπει την επιδείνωση της στάσης τους απέναντι στο φαγητό και την εικόνα του σώματός τους.

"Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που δείχνει ότι η αντικατάσταση οιστρογόνων βελτιώνει τα συμπτώματα άγχους στα άτομα με νευρική ανορεξία και μπορεί να αποτρέψει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το σώμα των ατόμων αυτών στην πιθανή αύξηση του σωματικού τους βάρους", επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Madhusmita Misra, παιδο-ενδοκρινολόγος και αναπληρωτής καθηγητής της Παιδιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό είναι πολύ σημαντικό εύρημα δεδομένου ότι η νευρική ανορεξία μπορεί να θεραπευτεί πολύ δύσκολα καθώς. το άγχος, οι διατροφικές συμπεριφορές και οι ανησυχίες για την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να μειώσουν την επιτυχία των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να επηρεάσουν, μελλοντικά, τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας με την πρόωρη εφαρμογή της αντικατάστασης οιστρογόνων σε κορίτσια που έχουν έλλειψη οιστρογόνων.