Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης

Η έλλειψη των κλινικών δοκιμών που απευθύνονται στις νεότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να κατηγορηθεί για μακροπρόθεσμα προβλήματα επιβίωσης των ασθενών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 3.000 γυναίκες κάτω των 40 ετών με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού, από όπου διαπιστώθηκε μια ταχεία αύξηση των υποτροπών μετά την πάροδο 5 ετών από την διάγνωση της ασθένειας, για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute έδειξαν ότι η επιβίωση πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση ήταν 85% ενώ 8 χρόνια μετά, το ποσοστό επιβίωσης άγγιζε το 68%.

Η μελέτη εξέτασε υποθέσεις που αφορούν τους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού. Αυτή η μορφή της νόσου συνήθως αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία που ακολουθείται από φαρμακευτική αγωγή για πέντε χρόνια για να μπλοκάρουν οι υποδοχείς των οιστρογόνων. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει, ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι ότι πρέπει όλο και νεότεροι σε ηλικία ασθενείς να συμπεριλαμβάνονται στις κλινικές μελέτες για τον καρκίνο του μαστού.

"Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η εξέλιξη της νόσου μπορεί να είναι πολύ διαφορετική όταν διαγιγνώσκεται σε νεότερες γυναίκες. Μπορεί να χρειάζονται διαφορετική θεραπευτική αγωγή, η οποία δεν μπορεί να γίνει απαραίτητα κατανοητή από τις κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο του μαστού που γίνονται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας", ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Dianna Eccles.