Νέα απεικονιστική τεχνική αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Μια νέα απεικονιστική μέθοδος μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως αναφέρουν ερευνητές της κλινικής γονιμότητας του Νότιγχαμ. Η νέα τεχνική απεικόνισης επιτρέπει τη συνεχή ψηφιακή φωτογράφηση των εμβρύων με αποτέλεσμα τα έμβρυα που θα εμφυτευτούν να καταλήξουν σε υγιή γέννηση.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί ένα χρόνο ζευγάρια στην κλινική του Μάντσεστερ, όπου 88 έμβρυα εμφυτεύτηκαν με αυτή την τεχνική απεικόνισης.

Η νέα μέθοδος παρακολουθεί την υγεία των εμβρύων λαμβάνοντας χιλιάδες διαδοχικές ψηφιακές φωτογραφίες από την πρώτη κιόλας στιγμή της γονιμοποίησης στο “σωλήνα” του εργαστηρίου, έως την μέρα της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Οι γιατροί μπορούν έτσι να κρίνουν ποιο έμβρυο έχει αναπτυχθεί καλύτερα έως εκείνη τη στιγμή και αυτό να εμφυτεύσουν, πράγμα που αυξάνει δραστικά την πιθανότητα μιας επιτυχούς γέννας. 

Συνήθως περνάνε πέντε ημέρες ανάμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στην εμφύτευση στη μήτρα και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα λαμβάνονται πάνω από 5.000 φωτογραφίες. Ένα υγιές έμβρυο πρέπει να έχει 23 χρωμοσώματα, όμως στην εξωσωματική γονιμοποίηση πάνω από τα μισά έχουν περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα, με συνέπεια τα έμβρυα είτε να αποτυγχάνουν να εμφυτευτούν σωστά στη μήτρα, είτε να αποβληθούν αργότερα, ενώ αν τελικά τα παιδιά γεννηθούν, μπορεί να πάσχουν από σύνδρομο Ντάουν ή άλλη γενετική πάθηση. 

Οι Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα λογισμικού το οποίο αναλύει τις ψηφιακές φωτογραφίες του αναπτυσσόμενου εμβρύου και το αξιολογεί ως χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού κινδύνου για την πιθανότητα εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών. 

"Αυτή η τεχνολογία μπορεί να μας πει ποιο έμβρυο είναι πιο βιώσιμο και έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για να ζήσει μετά την γέννηση. Είναι σχεδόν σαν να έχει το έμβρυο στη μήτρα μια φωτογραφική μηχανή” υποστηρίζουν. 

Οι ερευνητές που ανέπτυξαν την τεχνική, πιστεύουν ότι τελικά η μέθοδος τους θα υιοθετηθεί ευρύτερα από τις κλινικές που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητά της.