Αμελούν τα ετήσια τσεκάπ οι διαβητικοί

Μόνο ένας στους 5 ασθενείς με διαβήτη “φροντίζουν” να κρατούν την κατάσταση της υγείας τους υπό έλεγχο, καθώς οι περισσότεροι φαίνεται να το αμελούν σύμφωνα με νεότερη βρετανική έρευνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του National Diabetes Audit, μόνο το 11% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 , ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση και τις τιμές τους σακχάρου, παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές σε έναν διαβητικό,όπως νεφρική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αμέλεια των ετησίων τσεκάπ εξηγεί εν μέρει, σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατί κάθε χρόνο 24.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή από τις επιπλοκές τους διαβήτη στην Αγγλία και την Ουαλία.

Σήμερα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, μόνο το 54% των διαβητικών στην Αγγλία κάνει το ετήσιο τσεκάπ για να προλάβει μελλοντικά προβλήματα υγείας. Η φροντίδα υγείας των ασθενών αυτών επιβάλλεται για να μπορέσουν να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα με τον διαβήτη.

“Δεδομένου ότι ο διαβήτης είναι μια σοβαρή νόσος και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο αν δεν διαχειριστούν οι ασθενείς την κατάστασή τους, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσο λίγοι άνθρωποι την έχουν υπό έλεγχο”, τόνισε η Μπάρμπαρα Γιανγκ, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Diebetes UK.

Ωστόσο οι ειδικοί τόνισαν ότι το ποσοστό των επιπλοκών που μπορεί να προληφθούν είναι χαμηλό λόγω του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης το οποίο δεν είναι αρκετά καλό, για αυτό υπογραμμίζεται η ανάγκη, οι τοπικές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα υποστήριξης τα οποία θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν το διαβήτη τους.