Τους ξέχασε το άσθμα μετά τον αντικαπνιστικό νόμο

Τα κρούσματα παιδικού άσθματος, μειώθηκαν κατακόρυφα ύστερα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε κλειστούς δημόσιους χώρους σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, μελέτησαν τα παιδιά που εισήχθησαν με άσθμα στο νοσοκομείο από τον Απρίλιο του 2002. Όπως φάνηκε, ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο περιστατικών παιδικού άσθματος ακολουθούσε μια συνεχώς αυξανόμενη πορεία της τάξεως του 2% ετησίως μέχρι και τον Ιούλιο του 2007 , όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο αντικαπνιστικός νόμος. Στην σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, “Pediatrics”, φάνηκε ότι τα περιστατικά παιδικού άσθματος, μειώθηκαν κατά 12%, ένα χρόνο μετά το νόμο για τη διακοπή του καπνίσματος, και επιπλέον 3% για τα επόμενα 2 χρόνια που ακολούθησαν. Η πτώση παρατηρήθηκε στα αγόρια και τα κορίτσια όλων των ηλικιών, σε πλούσιες και υποβαθμισμένες συνοικίες, στις πόλεις και στις αγροτικές περιοχές.

Αρχικά, η εφαρμογή του νόμου σχετικά με την διακοπή του καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους είχε ως προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων σε μέρη όπως μπαρ, καφετέριες , εστιατόρια κλπ. από το παθητικό κάπνισμα. Μετά την εφαρμογή του νόμου φάνηκε να υπάρχει μεγάλη διαφορά στην νοοτροπία των πολιτών καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί άνθρωποι είναι θετικοί στο να υπάρχει απαγόρευση του καπνίσματος και στα σπίτια για να μην πλήττονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που δεν καπνίζουν.

Τα ευρήματα της μελέτης για την μείωση του παιδικού άσθματος, είναι άκρως ενθαρρυντικά για το μέλλον, καθώς, όπως εξηγεί η Έμιλυ Χάμφρεις, “γνωρίζουμε ότι τόσο το πρωτογενές όσο και το δευτερογενές κάπνισμα είναι επιβλαβή για την υγεία, καθώς ευθύνονται τόσο για τις εισαγωγές των παιδιών στο νοσοκομείο με κρίσεις άσθματος, όσο και για την δημιουργία χρόνιου άσθματος στα παιδιά”.