Απλό τέστ για σύνθετες παθήσεις των πνευμόνων

Τα “ίχνη” που αφήνουν στους πνεύμονες τα παθογόνα βακτήρια, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, γεγονός που προσθέτει στην επιστημονική φαρέτρα ένα ακόμη όπλο για τις παθήσεις που αφορούν τους πνεύμονες. Με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of Breath Research", ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός απλού τεστ αναπνοής, που θα διαγιγνώσκει εύκολα και έγκαιρα παθήσεις όπως η φυματίωση.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής την Τζέην Χιλ,  έκαναν πειράματα με ποντίκια και πέτυχαν, μόνο μέσα από την χημική ανάλυση της εκπνοής, να διακρίνουν την ύπαρξη στους πνεύμονες διαφορετικών βακτηρίων, καθώς και διαφορετικών στελεχών του ίδιου βακτηρίου. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μόλυναν τα ποντίκια με δύο είδη μικροοργανισμών  και, μετά από 24 ώρες, ανέλυσαν δείγματα από την εκπνοή τους. Με αυτό τον τρόπο, διαπίστωσαν τα διαφορετικά χημικά “αποτυπώματα” που άφηναν τα βακτήρια στα ποντίκια που είχαν μολυνθεί και σε εκείνα που ήταν υγιή.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η νέα αυτή τεχνική με την ανάλυση της εκπνοής αποτελεί έναν αναδυόμενο τομέα στην ιατρική καθώς μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση διαφόρων παθήσεων όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και το άσθμα. “Τα διαγνωστικά τεστ αναπνοής είναι ένα “εργαλείο” που μπορεί να έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην θεραπεία της κυστικής ίνωσης” , αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Χάμπαρντ, καθηγητής επιδημιολογίας του αναπνευστικού συστήματος στο Νοσοκομείο του Νότινγχαμ.
Η συμβατική διάγνωση των βακτηρίων του πνεύμονα, γίνεται με την συλλογή δείγματος και την εξέτασή του σε ειδικά εργαστήρια, όπου στην συνέχεια τα βακτήρια εξετάζονται για την ανθεκτικότητά τους σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά για την χορήγηση της θεραπείας. Το νέο αυτό διαγνωστικό τεστ αναπνοής, εάν στο μέλλον καταστεί εφικτό και για τους ανθρώπους, θα μπορεί  μειώσει τον χρόνο της διάγνωσης των ασθενειών των πνευμόνων από ημέρες ή και εβδομάδες σε λίγα μόλις λεπτά.