Ποιες γυναίκες έχουν σημαντικό κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Τι δείχνει νέα έρευνα

Οι γυναίκες που έφθασαν πρόωρα στην εμμηνόπαυση ή που ποτέ δεν γέννησαν, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Νίσα Παρίκχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας "Journal of American College of Cardiology", μελέτησαν στοιχεία για περίπου 28.500 γυναίκες με μέση ηλικία 63 ετών, οι οποίες είχαν φθάσει σε εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο στα 47 τους. Από τις γυναίκες αυτές, το 5% νοσηλεύθηκαν για καρδιακή ανεπάρκεια στη διάρκεια 13 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι η μικρότερη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου μιας γυναίκας λόγω πρόωρης εμμηνόπαυσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Για κάθε χρόνο που εμφανίζεται αργότερα η εμμηνόπαυση, ο μέσος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μειώνεται κατά 1%.

Επίσης, σχεδόν τριπλάσιος είναι ο κίνδυνος διαστολικής καρδιακής ανεπάρκειας για όσες γυναίκες δεν έκαναν κανένα παιδί, σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, όπως δείχνουν τα ευρήματα, η καρδιαγγειακή υγεία μιας γυναίκας εξαρτάται επίσης από παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη και η περίοδος αναπαραγωγής. Γι' αυτό, τόνισαν ότι είναι ανάγκη οι καρδιολόγοι να λαμβάνουν υπόψη τους και τέτοιους παράγοντες, όταν αξιολογούν τον κίνδυνο για την καρδιά μιας γυναίκας.