Επανάσταση στη θεραπεία του σοβαρού άσθματος από νέο φάρμακο

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα των δοκιμών

Επανάσταση στη θεραπεία του σοβαρού άσθματος υπόσχεται ένα νέο φάρμακο. Το φάρμακο βρίσκεται στα πρώτα στάδια των δοκιμών και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Το νέο φάρμακο θα αφορά περιπτώσεις μέτριου και σοβαρού άσθματος και φαίνεται πως μπορεί να περιορίσει κατά 50% τον κίνδυνο των ασθενών να πάθουν ασθματικές κρίσεις, να πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή και να πεθάνουν.

Οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο να πεθάνουν από άσθμα από ό,τι οι άνδρες ασθενείς. Η θεραπεία του άσθματος ελάχιστα έχει αλλάξει κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Τα υπάρχοντα φάρμακα –συνήθως εισπνεόμενα- έχουν υψηλό κίνδυνο παρενεργειών, όπως αύξησης βάρους, διαβήτη, οστεοπόρωσης, υπέρτασης κ.α.

Το νέο φάρμακο θα έχει τη μορφή χαπιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Κρις Μπράϊτλινγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ,  που έκαναν την κλινική δοκιμή τρίτης φάσης σε 61 ασθενείς και τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Lancet Respiratory  Medicine”, ανέφεραν ότι το νέο φάρμακο επιφέρει μεγάλη υποχώρηση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων της πάθησης, ενώ βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων των ασθενών. Η κλινική δοκιμή ήταν διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με τη χρήση εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο).