Κόκκινα μαλλιά και φακίδες σημαίνει… 21 χρόνια στον ήλιο

Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος για τους κοκκινομάλληδες

Όσοι έχουν τα γονίδια εκείνα που τους κάνουν να έχουν κόκκινα μαλλιά και φακίδες είναι σαν να έχουν κάτσει στον ήλιο 21 χρόνια περισσότερα από τους ανθρώπους που έχουν άλλα χρώματα μαλλιά και άλλο δέρμα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, δείχνει ότι οι κοκκινομάλληδες έχουν μια παραλλαγή στο γονίδιο MC1R, που σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκινικών αλλοιώσεων του δέρματος.

Οι μελετητές ανέλυσαν τα στοιχεία 400 ασθενών με καρκίνο και βρήκαν ότι οι κοκκινομάλληδες που έχουν τη μετάλλαξη στο MC1R, έχουν 42% περισσότερες καρκινικές μεταλλάξεις σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς του MC1R, ακόμη και αυτούς που έχουν απλά ανοικτόχρωμο δέρμα.

Περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κόκκινα μαλλιά και φακίδες. Σε κάποιες περιοχές του κόσμου, όπως π.χ. στη Μ. Βρετανία, το ποσοστό ανεβαίνει στο 6%.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα (αλλά αυτό χρήζει περαιτέρω μελέτης) ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη που δίνει στους ανθρώπους το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά, κάνει το δέρμα τους πιο διαπερατό στη UV ακτινοβολία.

Οι μελετητές αναφέρουν στα πορίσματα της έρευνας ότι δεν είναι μόνον η υπεριώδης ακτινοβολία αλλά και γονιδιακοί παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρματος.