Τα βασικά σημεία... ελέγχου!
Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο έντονος ήλιος, τώρα το καλοκαίρι, έχουν σαν συνέπεια τη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων και για αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι συχνό φαινόμενο.
Έτσι, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί προτού αγοράσετε ή καταναλώσετε κάποιο τρόφιμο.
Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση:
- Ελέγξτε πάντα το χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξης και τις συνθήκες διατήρησής τους.
- Μην αγοράζετε και μην αφήνετε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
- Όταν αγοράζετε τρόφιμα που απαιτούν ψύξη, να τα βάζετε στο ψυγείο όσο γίνεται πιο γρήγορα μετά την αγορά τους.
- Να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι πριν από κάθε γεύμα.
- Μην αγοράζετε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
- Τρώτε καλά μαγειρεμένο φαγητό και πλένετε καλά φρούτα και λαχανικά.
- Ποτέ μην καταναλώνετε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά.
- Επίσης, τα όστρακα, πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανση τους για 30΄στους 140°C, για ασφαλή κατανάλωση.