Οι στατίνες αθώες για την απώλεια μνήμης

Οι στατίνες (φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης) δεν είναι πιθανό να ευθύνονται για την πρόκληση βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε σε 1 εκατομμύριο ασθενείς.

Προηγούμενες μελέτες εξέφραζαν ανησυχία για την επίδραση των στατινών στη λειτουργία της μνήμης, ωστόσο όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που έγινε στις ΗΠΑ, οι φόβοι για τις επιδράσεις της συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής είναι μάλλον αβάσιμοι.

Ακαδημαϊκοί από το πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ βρήκαν, ότι δεν είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσει κανείς προβλήματα μνήμης όταν λαμβάνει στατίνες, σε σχέση με άλλα φάρμακα κατά της χοληστερόλης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Brian Strom, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε συμπτώματα μπορεί να αφορούν την υγεία τους, αφού αρχίσουν μια φαρμακευτική αγωγή –μια κατάσταση που στη γλώσσα των ειδικών ονομάζεται "detectionbias".

"Όταν οι ασθενείς αρχίσουν να παίρνουν στατίνες ή κάποιο άλλο νέο φάρμακο, παρακολουθούνται πιο συχνά από το γιατρό τους ή οι ίδιοι προσέχουν και παρατηρούν περισσότερο τον εαυτό τους και αν κάτι πηγαίνει στραβά" εξήγησε ο ίδιος. "Επομένως, αν έχουν κάποιο πρόβλημα μνήμης, θα το προσέξουν. Ακόμη κι αν αυτό δεν έχει να κάνει με το φάρμακο, θα ρίξουν την ευθύνη στο φάρμακο".

Η νέα έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMAInternalMedicine, συνέκρινε νέους χρήστες των στατινών με ανθρώπους που έπαιρναν άλλα φάρμακα για τη χοληστερόλη και με άλλους που δεν έπαιρναν κανένα φάρμακο.

Η πλειοψηφία των ασθενών που ελάμβανε στατίνες ανέφερε απώλεια μνήμης στις 30 ημέρες της δοκιμαστικής περιόδου, από την πρώτη στιγμή που πήραν τα φάρμακα, σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν φάρμακα.

Τις ίδιες όμως επιδράσεις ανέφεραν και όσοι έπαιρναν άλλη φαρμακευτική αγωγή (όχι στατίνες).