Η μαστογραφία μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Οι μεσήλικες γυναίκες που κάνουν τακτικά μαστογραφίες μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine,”τερματίζει” κατά κάποιο τρόπο την συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού.
Ορισμένοι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού. Στην πραγματικότητα, λένε, οι μαστογραφίες συχνά αποκαλύπτουν όγκους που αναπτύσσονται αργά και που δεν θα απειλούσαν ποτέ τη ζωή μιας γυναίκας, οδηγώντας τις γυναίκες σε δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες χωρίς λόγο, όπως ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Ωστόσο τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα οφέλη για τις μεσήλικες γυναίκες υπερτερούν έναντι των κίνδυνων, και όντως η μαστογραφία σε γυναίκες άνω των 50 ετών σώζει ζωές. Η μείωση του κινδύνου για τις γυναίκες ηλικίας 70-74 ετών είναι σαφώς μικρότερη, ενώ περιορισμένα είναι τα στοιχεία για οφέλη στις γυναίκες 40 έως 50 ετών.

Ερευνητές από 16 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Ντάφι του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου αξιολόγησαν διάφορα προγράμματα μαστογραφιών, με βάση κλινικές δοκιμές και μελέτες παρατήρησης.

«Η νέα σημαντική ανάλυση ελπίζουμε ότι θα καθησυχάσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, διαβεβαιώνοντας πως οι μαστογραφίες σώζουν ζωές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο έλεγχος των μαστών με μαστογραφία είναι ένα ζωτικό εργαλείο για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και συνεπώς για τη μείωση των θανάτων», δήλωσε ο Δρ. Ντάφι.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση, μια νεότερη μέθοδος τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την ακρίβεια της μαστογραφίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να δοθεί έμφαση στον έλεγχο εκείνων ιδίως των γυναικών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του μαστού, είτε επειδή διαθέτουν συγκεκριμένα γονίδια.