Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την κίνηση

Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει τις κινητικές δεξιότητες και το συντονισμό των κινήσεων ενός ατόμου. Μάλιστα, όπως επισημαίνει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεδρίου ενδοκρινολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, οι υπέρβαροι άντρες και γυναίκες τα πήγαν άσχημα σε ένα τεστ συντονισμού χεριών-ματιών.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έρευνα, οι παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες τα πήγαν χειρότερα από τους πιο αδύνατους συμμετέχοντες στο πλαίσιο ενός τεστ, στο οποίο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν «πολύ χαμηλές κινητικές δεξιότητες».

Ωστόσο, τονίζουν ότι αντίθετα με αυτό που θα περίμενε κανείς -ότι δηλαδή η αδεξιότητά τους οφείλεται στο υπερβολικό βάρος, δυσχεραίνοντας την κινητικότητά τους- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οφειλόταν σε φλεγμονές στον εγκέφαλο, ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας τους.

Με το χαμηλό συντονισμό να επηρεάζει ακόμη και τις πιο βασικές εργασίες που καλείται να κάνει ένας άνθρωπος, όπως για παράδειγμα να κουμπώνει τα κουμπιά στα ρούχα του ή να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του, η επιπλέον γνώση γύρω από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το υπερβολικό βάρος, θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής –και την κατάσταση της υγείας- των παχύσαρκων ατόμων.

Ο ερευνητής Johann Issartel εξήγησε ότι «χρειάζεται να σπάσει ο φαύλος κύκλος της παχυσαρκίας και της αδράνειας». «Πιστεύουμε ότι η προέλευση των προβλημάτων μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονές στον εγκέφαλο. Όταν μπορέσουμε να εντοπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, ενδεχομένως να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε στρατηγικές συμπεριφοράς για τη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των υπέρβαρων ατόμων».