Το εγκεφαλικό χτυπά όλο και πιο νέους ανθρώπους

Το εγκεφαλικό χτυπά όλο και πιο νέους ανθρώπους, προειδοποιούν οι ερευνητές καθώς έχει καταγραφεί μια «ανησυχητική» αύξηση περιστατικών σε άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας.

Στην Αγγλία το 2014 υπήρχαν 6.221 εισαγωγές σε νοσοκομεία ανδρών ηλικίας 40-54 ετών, ενώ 14 χρόνια πριν, υπήρχαν 1.962 εισαγωγές, σύμφωνα με μελέτη της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Stroke Association».

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής ήταν εν μέρει υπεύθυνος για την αύξηση των περιστατικών, αν και η αύξηση του πληθυσμού και οι αλλαγές στις πρακτικές του νοσοκομείου έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο. «Το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ως μια ασθένεια των ηλικιωμένων», είπαν.

Τα εγκεφαλικά προκαλούνται από θρόμβους αίματος ή αιμορραγία στον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αναπηρία. Συνήθως συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά αυτή η μελέτη καταδεικνύει την αύξηση του αριθμού των νεότερων ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στις γυναίκες ηλικίας 40-54 ετών, υπήρχαν επιπλέον 1.075 εγκεφαλικά επεισόδια που καταγράφηκαν το 2014, σε σύγκριση με το 2000. Οι επιστήμονες είπαν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή έπαιξαν ρόλο.

«Υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία εργασίας. Αυτό προκαλεί τεράστιο κόστος, όχι μόνο για το άτομο, αλλά και για τις οικογένειές τους και τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Τζο Μπάρικ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση των ποσοστών εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ νέων ανθρώπων, είναι ανησυχητική και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της διατήρησης της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης υπό έλεγχο, καθώς επίσης και την ανάγκη για ετήσιο έλεγχο της γενικότερης κατάστασης της υγείας μετά την ηλικία των 40», τόνισαν οι επιστήμονες.