New Article

Είναι γνωστό ότι τα αντισυλληπτικά έχουν μια σειρά από παρενέργειες, όπως  εναλλαγές διάθεσης, πονοκέφαλους, ναυτία αλλά και πιο σοβαρές επιπλοκές που περιλαμβάνουν θρόμβους του αίματος και κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αλλά οι επιστήμονες από την Καλιφόρνια προσέθεσαν μια ακόμη, άγνωστη μέχρι σήμερα.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση αντισυλληπτικών συρρικνώνει δύο βασικές περιοχές του εγκεφάλου, αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν. Τα ευρήματα υπέδειξαν ότι οι συνθετικές ορμόνες που περιέχονται στο χάπι προκαλούν αυτές τις μεταβολές στη δομή και την λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, τα συστατικά των αντισυλληπτικών χαπιών θεωρήθηκε ότι καταστέλλουν τις φυσικές ορμόνες που παράγονται όταν οι γυναίκες παίρνουν το χάπι.

Οι επιστήμονες από το UCLA υπέβαλλαν σε μαγνητική εγκεφάλου 90 γυναίκες, 44 από τις οποίες έπαιρναν αντισυλληπτικά. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι δύο περιοχές του εγκεφάλου ήταν πιο «λεπτές» στις γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά.  Οι αλλαγές στην δομή του εγκεφάλου θεωρήθηκαν υπεύθυνες για αυξημένο άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες αυτές.

«Μερικές γυναίκες βιώνουν αρνητικές συναισθηματικές παρενέργειες από τη λήψη δια του στόματος αντισυλληπτικά χάπια, αν και τα επιστημονικά πορίσματα διερεύνησης είναι ανάμεικτα», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Νικόλ Πίτερσεν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα αν οι αλλαγές αυτές στον εγκέφαλο είναι μόνιμες, ή αν διαρκούν μόνο για όσο χρονικό διάστημα μια γυναίκα παίρνουν τα χάπια. Ο Δρ. Πίτερσεν δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη είναι το πρώτο βήμα.