Μικρότερος κίνδυνος άνοιας για τα υπέρβαρα άτομα

Τα υπέρβαρα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων μέσης ηλικίας 55 ετών. Σε διάστημα 9 ετών παρακολούθησης, 45.507 από τους ασθενείς είχαν εκδηλώσει άνοια.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήταν υπέρβαροι (με Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 έως 29) είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ένα υγιές ΔΜΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παχύσαρκοι (με ΔΜΣ 30 και πάνω) είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, ενώ στους λιποβαρείς ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 34%.

Η συσχέτιση δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την ηλικία γέννησης, την ηλικία διάγνωσης της άνοιας, το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση που παρατήρησαν - μπορεί, λένε, να παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, από τη διατροφή και την άσκηση έως τα γονίδια και τις διακυμάνσεις του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λίπος είναι μια ζωτική πηγή ενέργειας και βοηθά επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα."Όσοι είναι ηλικιωμένοι ή υποφέρουν από κάποια χρόνια νόσο, θα πρέπει να τους συμβουλεύουμε να αποκτήσουν καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά όχι να χάσουν βάρος", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ντέιβιντ Χάσλαμ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων. Παρ 'όλα αυτά ο καθηγητής Χάσλαμ πιστεύει ότι τα νέα ευρήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν καθώς ανοίγουν νέους δρόμους στην αναζήτηση προστατευτικών παραγόντων κατά της άνοιας και ίσως οδηγήσουν τελικά στην επινόηση νέων θεραπειών.