«Φάρμακο» το γάλα κατά του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον

Το γάλα μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, όπως έδειξε μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας βρήκαν ότι τρία ποτήρια γάλα την ημέρα προστατεύουν τον εγκέφαλο από την εκφύλιση που παρατηρείται λόγω των νόσων  του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Η ευεργετική δράση του γάλακτος οφείλεται σε ένα αντιοξειδωτικό  που λέγεται γλουταθειόνη, μια ουσία η οποία θεωρείται πως μπορεί να προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες και τις επακόλουθες βλάβες που αυτό προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι συνδέεται με έναν αριθμό διαφορετικών ασθενειών και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου του Πάρκινσον και πολλών άλλων καταστάσεων, λένε οι ερευνητές.

Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 60 ενήλικες, οι οποίοι κλήθηκαν να καταγράψουν τις διατροφικές συνήθειές τους και στη συνέχεια ερευνητές με τη βοήθεια εγκεφαλικής απεικόνισης τον εγκέφαλό τους , προσπάθησαν να εξετάσουν τα επίπεδα της γλουταθειόνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όσοι δήλωσαν ότι είχαν καταναλώσει γάλα είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση των επιπέδων της γλουταθειόνης στον εγκέφαλό τους.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερο γάλα κατανάλωναν οι συμμετέχοντες –με τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα να διαμορφώνεται στα τρία ποτήρια την ημέρα– τόσο υψηλότερα φάνηκε να είναι τα επίπεδα της γλουταθειόνης.

«Τα αντιοξειδωτικά είναι ένα ενσωματωμένο σύστημα άμυνας στο σώμα μας  που καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στον εγκέφαλό εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως τις ασθένειες και τον τρόπο ζωής», επεσήμανε ο Δρ. Σάλιβαν.