Φάρμακο για την καρδιά τα καρύδια και τα φιστίκια

Τα καρύδια και τα φιστίκια μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και τα φιστίκια, αν και ταξινομούνται ως λαχανικά, έχουν θρεπτικές ουσίες παρόμοιες με τους καρπούς του δέντρου.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Ξιάο ΟυΤσου , της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τενεσί Vanderbilt, ανέλυσε 134.000 άτομα που ζουν στη Σαγκάη της Κίνας και 72.000 άτομα που ζουν στις ΗΠΑ. Και στις δύο ομάδες, οι άνδρες έτρωγαν περισσότερα φιστίκια από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα καρύδια και τα φιστίκια αποτελούν πολύτιμες πηγές πρωτεϊνών, φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών οξέων αλλά και βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως της βιταμίνης Β1, Β6, του φολικού οξέος, της βιταμίνης Ε, του μαγνησίου και του ψευδάργυρου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», οι ξηροί καρποί μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, το ΔΜΣ, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τις παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία. Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη κατανάλωση οδήγησε σε μείωση του κινδύνου κατά 21% ενώ στους κινέζους εθελοντές κατά 17%.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα οφέλη των ξηρών καρπών στη δημόσια υγεία, και συγκεκριμένα στη μείωση των θανάτων από καρδιακή νόσο - ιδίως αν ληφθεί υπόψη το προσιτό κόστος τους», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτή η μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά θανάτου από έμφραγμα ήταν πολύ μικρότερα στα άτομα που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς και κυρίως φιστίκια, συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν», προσέθεσε.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ξηρών καρπών, ειδικά αλατισμένων , με την ελπίδα της προστασίας από τις καρδιοπάθειες μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι μια μέτρια ποσότητα ξηρών καρπών ως μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής μπορεί να ωφελήσει», επεσήμαναν οι ερευνητές.