Ένας υπνάκος 30 λεπτών “διορθώνει” την ζημιά της αϋπνίας

Ένας υπνάκος διάρκειας 30 λεπτών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα με την επαναφορά των ορμονών και των πρωτεϊνών σε φυσιολογικά επίπεδα, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν όσους δουλεύουν σε βάρδιες και εκείνους που υποφέρουν αϋπνία, μέσω της μείωσης των ζημιών που προκαλούνται από τις λίγες ώρες ύπνου. Η στέρηση του ύπνου όχι μόνο θέτει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κάποιο ατύχημα, αλλά επίσης αυξάνει το κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Μπρις Φαρό, από το Πανεπιστήμιο Descartes-Sorbonne στο Παρίσι ανέφερε ότι «Τα στοιχεία μας δείχνουν έναν υπνάκος 30 λεπτών μπορεί να αντιστρέψει την ζημιά που προκαλεί στις ορμόνες ένας κακής ποιότητας βραδινός ύπνος».

«Κατά την διάρκεια του ύπνου αντιμετωπίζονται οι βλαβερές συνέπειες του περιορισμού του ύπνου, βοηθώντας το ανοσοποιητικό και το νευροενδοκρινικό σύστημα να ανακάμψει», προσέθεσε.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των ορμονών και του ύπνου σε μια ομάδα από 11 υγιείς άνδρες μεταξύ 25 και 32 ετών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθηθήκαν για 3 μέρες σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου τους. Στην συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν το σάλιο και τα ούρα των συμμετεχόντων για να εξετάσουν την μεταβολή των ορμονών. Μετά από μια νύχτα του περιορισμένου ύπνου, οι άνδρες είχαν 2,5 φορές αυξημένα τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης, μιας ορμόνης που εμπλέκονται στην αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Η έλλειψη ύπνου επηρέασε επίσης τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, μιας πρωτεΐνης με αντι-ιικές ιδιότητες, που βρίσκεται στο σάλιο.

Τα επίπεδα των μειώθηκαν μετά από μια νύχτα περιορισμένου ύπνου περιορισμένη, αλλά παρέμειναν σε φυσιολογικό επίπεδο όταν οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν για περίπου 30 λεπτά το μεσημέρι.