Οι γυναίκες με διαβήτη 1 κινδυνεύουν περισσότερο από ότι οι άνδρες

Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν ένα 40% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες δεν ελέγχονται συχνά και δυσκολεύονται στην διαχείριση της θεραπείας με ινσουλίνη, περισσότερο από τους άνδρες. 

Στο διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας (ένας μικρός αδένας πίσω από το στομάχι) δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη - την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αν η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ υψηλή, μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να βλάψει σοβαρά τα όργανα του σώματος. Η αιτία του διαβήτη τύπου 1 δεν είναι γνωστή και δεν είναι δυνατόν να προληφθεί, σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 2, που συχνά σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας, την έλλειψη άσκησης και την ανθυγιεινή διατροφή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ρέιτσελ Χάξλευ, από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, δήλωσε ότι «Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από ό, τι στο γενικό πληθυσμό, λόγω των οξέων και μακροχρόνιων διαβητικών επιπλοκών. Όμως, μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές αν αυτός ο επιπλέον κίνδυνος θνησιμότητας είναι ίδιος σε γυναίκες και άνδρες που πάσχουν από την νόσο».

Η ανάλυση των στοιχείων από 26 μελέτες βρήκε ότι οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 κινδυνεύουν κατά 37% περισσότερο από τους άνδρες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο από ό, τι οι άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (37%) και έχουν κατά 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένεια των νεφρών, συγκριτικά με τους άνδρες.