Περισσότεροι από 1 εκατ. κάνουν θεραπεία για το άσθμα ενώ δεν πρέπει!

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπεία για το άσθμα έχουν πέσει «θύματα» λανθασμένης διάγνωσης, προειδοποίησαν οι εδικοί. Σχεδόν το ένα τρίτο των 4,1 εκατομμυρίων ατόμων που ακολουθούν θεραπεία για το άσθμα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε καμία «σαφή ένδειξη» της ανίατης κατάστασης, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας (NICE). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνουν περιττή θεραπεία.

Ωστόσο, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα για το άσθμα προειδοποίησαν ότι η διάγνωση του άσθματος είναι δύσκολη και η πλειοψηφία των ασθενών δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα. Η κατευθυντήρια γραμμή καθιστά σαφές ότι μια κλινική δοκιμή θα πρέπει να διεξάγεται για τη διάγνωση του άσθματος, καθώς και ο έλεγχος των σημείων και των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα ότι οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πρώτη δοκιμή πρέπει να διεξάγεται χρησιμοποιώντας ένα σπιρόμετρο, ένα μηχάνημα που μετρά πόσο πολύ και πόσο γρήγορα ένα άτομο αναπνέει και εκπνέει. Περαιτέρω εξετάσεις αναπνοής θα πρέπει να διεξάγονται ανάλογα με τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης και την ηλικία του ασθενούς.

Κατά τη διάρκεια κάθε εξέτασης, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ελέγξουν εάν ο ασθενής είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη συσκευή εισπνοών σωστά και επίσης να εξετάσει τη χρήση ενός ερωτηματολογίου, για να έχει μια καλύτερη εκτίμηση του πόσο καλά ένα άτομο τις χρησιμοποιεί.

«Το άσθμα είναι μια μακροπρόθεσμη ανίατη πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι κρίσεις άσθματος μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία και τη προσεκτική παρακολούθηση, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ελέγξουν με επιτυχία τα συμπτώματά τους και να γλιτώσουν από μια πιο σοβαρή βλάβη», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Μαρκ Μπέικερ.