Μπορεί να κάνει κακό ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο

Ο έλεγχος για τον καρκίνο προσφέρει ελάχιστα στην πρόληψη του θανάτου, ενώ μια νέα μελέτη έδειξε ότι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ εξέτασαν τα δεδομένα από 45 μελέτες και 98 στατιστικά σχόλια για να διαπιστώσουν κατά πόσον ο έλεγχος για ασθένειες όπως ο καρκίνος του προστάτη ή των ωοθηκών ήταν ευεργετικός.

Η έρευνα περιελάμβανε πληροφορίες από περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση για περίπου 30 χρόνια.

Συνολικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου δεν σώζουν ζωές και συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μειώσουν τους προσδοκίες τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση στη θνησιμότητα λόγω προσυμπτωματικού ελέγχου για τις σημαντικές ασθένειες όπως ο καρκίνος ήταν σπάνια.

Περίπου 160.000 άνθρωποι πεθαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από καρκίνο κάθε χρόνο. Οι εμπειρογνώμονες υγείας και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα γενικά ισχυρίζονται ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές καθώς εντοπίζει έγκαιρα τη νόσο και σήμερα γίνεται έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του εντέρου.

Αλλά τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει δείξει ότι η υπερβολική διάγνωση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον το 2012 διαπίστωσε ότι για κάθε μία στις 10 γυναίκες , της οποίας η ζωή σώθηκε από τον καρκίνο του μαστού, υποβλήθηκε σε περιττή θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης και της ακτινοθεραπείας.

Πέρυσι Ολλανδοί ερευνητές ανέφεραν ότι η εκτεταμένη χρήση προσυμπτωματικού έλεγχου του καρκίνου του προστάτη θα εμποδίσει ένας στους πέντε θανάτους από την ασθένεια, αλλά προειδοποίησαν ότι χρειάζεται προσοχή γιατί πολλοί άνθρωποι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο λανθασμένα.