Τα στριφτά τσιγάρα δεν είναι όσο λιγότερο επιβλαβή νομίζουμε

Η άποψη ότι τα στριφτά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά φαίνεται να μην ισχύει σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι αξιωματούχοι της υγείας ανησυχούν ότι τα στριφτά τσιγάρα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των καπνιστών που τα βλέπουν ως μια φθηνότερη εναλλακτική λύση σε αντίθεση με τα κανονικά τσιγάρα. Στοιχεία έδειξαν ότι το 40% των ανδρών και το 23% των γυναικών καπνιστών τα προτιμούν, ένα ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά από την δεκαετία του 1990. Αλλά το 49% πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι λιγότερο επιβλαβή, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 627 άτομα.

Σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση ότι τα στριφτά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα η δρ Σάλι Ντέιβις, ομότιμη καθηγήτρια Αιμοσφαιρινοπαθειών στο Imperial College του Λονδίνου (ICL), δήλωσε ότι «Τα στριφτά τσιγάρα δεν είναι φυσικά ούτε λιγότερο επικίνδυνα. Ο καπνός σε αυτά περιέχει εξίσου πολλές θανατηφόρες χημικές ουσίες».

Από την πλευρά του, ο δρ Κέβιν Φέντον, επικεφαλής του Τομέα Υγείας & Ευεξίας της εκτελεστικής υπηρεσίας Public Health England (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι οι βλάβες του καπνίσματος ναι μεν δεν γίνονται εμφανείς παρά στην μέση ηλικία, αλλά η αόρατη ζημιά μπορεί να αρχίσει σοκαριστικά νωρίς - ακόμη και από τα τέλη της εφηβείας.

«Αν και πολλοί καπνιστές ξέρουν ότι το κάπνισμα βλάπτει την καρδιά και τους πνεύμονες, λίγοι ξέρουν ότι οι βλάβες του αφορούν όλο το σώμα, το οποίο ουσιαστικά “σαπίζουν” από μέσα προς τα έξω», τόνισε η δρ Ντέιβις. «Τα στριφτά τσιγάρα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό», προσέθεσε.

Αυτός είναι και ο λόγος, που «όσο νωρίτερα διακοπεί το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη στην υγεία», επισήμανε.