Μια πρωτεΐνη «υπεύθυνη» για την ανάπτυξη σωματικού λίπους

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που , όπως υποστηρίζουν , ελέγχει την παραγωγή λιποκυττάρων στο σώμα.

Η πρωτεΐνη ονομάζεται Thy1 και έχει θεμελιώδη ρόλο, καθώς ελέγχει κατά πόσον ένα αρχέγονο κύτταρο αποφασίζει να γίνει λιποκύτταρο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το εύρημα αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

«Πιστεύουμε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα όσων τρώνε περισσότερο και ασκούνται λιγότερο», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ Φιπς του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η έκφραση της  Thy1 χάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των λιποκυττάρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποκατάσταση της Thy1.

Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια και ανθρώπινες κυτταρικές σειρές για να επιβεβαιώσουν ότι η απώλεια της λειτουργίας της πρωτεΐνης Thy1 προωθεί περισσότερο τα λιπώδη κύτταρα. Τα ποντίκια που στερούνταν την πρωτεΐνη Thy1 και ακολουθούσαν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά , πήραν περισσότερο βάρος και πιο γρήγορα, σε σύγκριση με τους ποντικούς που ακολουθούσαν την ίδια διατροφή αλλά είχαν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Επιπλέον, οι παχύτεροι ποντικοί χωρίς την πρωτεΐνη Thy1 είχαν διπλάσιες τιμές ρεζιστίνης στο αίμα τους, ένας βιοδείκτης που εντοπίζεται στην νοσογόνο παχυσαρκία και δείχνει αντίσταση στην ινσουλίνη. Πειράματα χρησιμοποιώντας ανθρώπινο λιπώδη ιστό από την κοιλιακή χώρα και τα μάτια έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.

Δεν είναι σαφές κατά πόσον τα επίπεδα της Thy1 είναι διαφορετικά σε ανθρώπους κατά τη γέννηση, ή αν αλλάζουν με το χρόνο και την έκθεση σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για να αντιμετωπίσει αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές ερευνούν ένα χημικές ουσίες γνωστές ως ενδοκρινείς διαταρράκτες- όπως η δισφαινόλη Α (BPA), τα επιβραδυντικά φλόγας, οι φθαλικές ενώσεις κ.α. μειώνουν την έκφραση της πρωτεΐνης thy1 στα ανθρώπινα κύτταρα και προωθούν την παχυσαρκία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...