Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Χιλιάδες κρούσματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι περισσότερες μητέρες θήλαζαν τα μωρά τους για έξι μήνες, λένε οι ειδικοί. Έρευνα σε σχεδόν 37.000 γυναίκες βρήκε ότι όσες θήλαζαν είχαν έως και 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο και 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μία από τις χειρότερες μορφές της νόσου, γνωστή ως «τριπλά αρνητικός» καρκίνος του μαστού, που είναι δύσκολα ιάσιμη μορφή και οφείλει την ονομασία της στο ότι δεν ανταποκρίνεται στις τρεις υπάρχουσες ισχυρές θεραπείες.

Στη Βρετανία, μόλις το 23% των γυναικών θήλασαν για έξι μήνες, δίνοντας συχνά στα μωρά τους συμπληρωματικά βρεφικό γάλα. Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ο αποκλειστικός θηλασμός των βρεφών για 6 μήνες χωρίς την χορήγηση συμπληρωματικών σκευασμάτων γάλακτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων (γυναικείων ορμονών) τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία παραγωγής γάλακτος σταματά τον σχηματισμό των καρκινικών κύτταρων.

Ο Δρ. Γκράχαμ Κόλντιτζ ,που παρουσίασε τα ευρήματα στο San Antonio Breast Cancer Symposium στο Τέξας, τόνισε ότι «ο θηλασμός προστατεύει από τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού , μια μορφή της νόσου για την οποία έχουμε περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές».

Στοιχεία του ΕΣΥ δείχνουν ότι το 82% των μητέρων αρχίζουν να θηλάζουν, αλλά μόνο το 55% το κάνει για έξι εβδομάδες και μόλις μία στις 100 συνεχίζει χωρίς συμπληρώματα βρεφικού γάλακτος φόρμουλα για έξι μήνες.

Τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο ευάλωτα σε λοιμώξεις και αλλεργίες και λιγότερο επιρρεπή στην και παχυσαρκία. Επίσης ο θηλασμός προάγει τους δεσμούς του παιδιού με την μητέρα, ενώ η μητέρα χάνει τα κιλά της εγκυμοσύνης καθώς η διαδικασία παραγωγής γάλακτος καίει θερμίδες.