Νέα εξέταση διακρίνει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Μια νέα εξέταση μπορεί να διακρίνει πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του προστάτη και πόσο επιτακτική ανάγκη είναι για τους άνδρες να περάσουν σε μια δυνητικά επιβλαβή χειρουργική επέμβαση. Η εξέταση ονομάζεται Prolaris και χρησιμοποιεί τα υφιστάμενα αποτελέσματα των δοκιμών PSA και τα αποτελέσματα της βιοψίας για καλύτερη διάγνωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εξέταση χρησιμοποιεί το δείγμα ιστών που έχει ήδη ληφθεί στη βιοψία, και εξετάζει τον καρκίνο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, με την προσθήκη χημικών ουσιών που διαρρηγνύουν τα κύτταρα και εξαγάγουν το DNA. Τότε οι επιστήμονες εξέτασαν 31 γονίδια και πρωτεΐνες που παράχθηκαν από αυτή την διαδικασία, οι οποίες πιστεύεται ότι πυροδοτούν τα καρκινικά κύτταρα για να διαιρεθούν και να αναπτυχθούν γρήγορα. Εξετάζοντας ποια από αυτά τα γονίδια είναι ενεργοποιημένα και ενεργά, οι ερευνητές καθορίζουν πόσο επιθετικός είναι ο καρκινικός όγκος.

Περισσότεροι από 40.000 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία, και πάνω από 10.000 πεθαίνουν από την νόσο.

Περίπου 1 στους 4 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη θα έχουν μια επιθετική μορφή της νόσου, είπε ο Δρ. Ηάλει Γουιτάκερ, ο επικεφαλής επιστήμονας του Cancer Research UK. Οι επιθετικοί καρκινικοί εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς και είναι πιθανό να μεταφερθούν και αλλού, για αυτό απαιτούν άμεσα κάποια μορφή θεραπείας. «Για τις πιο ήπιες μορφές, η ασθένεια αναπτύσσεται πολύ αργά και δεν χρειάζεται θεραπεία –καθώς τελικά ο ασθενής «καταλήγει» από κάποια άλλη αιτία», προσέθεσε.

Οι καρκινικοί όγκου χαμηλού κινδύνου μπορούν να παρακολουθούνται με ασφάλεια με ετήσιο τεστ PSA, και η μαγνητική τομογραφία και βιοψίες, χωρίς την ανάγκη για άμεση θεραπεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόκληση όμως είναι διάκριση μεταξύ των πιο «αθώων» και των επιθετικών όγκων και η νέα αυτή εξέταση μπορεί να προχωρήσει στην διάκριση αυτή, οδηγώντας στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία.